MANASTIR TVRDOŠ PROSLAVIO SLAVU –VELIKU GOSPOJINU


MANASTIR TVRDOŠ PROSLAVIO SLAVU –VELIKU GOSPOJINU


VLADIKA GRIGORIJE POZVAO NA ODBACIVANJE LICEMJERJA


Trojica hercegovačkih vladika, Grigorije, umirovljeni Atanasije i novopostavljeni Dimitrije, služili su u manastiru Tvrdoš, zajedno sa sveštenstvom Eparhije zahumsko hercegovačke i primorske, Svetu arhijerejsku liturgiju, na kojoj se episkop Grigorije, po prvi put, brojnim okupljenim vjernicima obratio molitvom i na njemačkom, budući da u septembru odlazi na novu dužnost episkopa frankfurtskog i cijele Njemačke.


On je i u ovoj besjedi pozvao Hercegovce i sve Srbe na jedinstvo, da ostanu iskreno pobožni, da ne budu licemjerni, da ne zaborave da je služba Bogu nešto što se podrazumijeva i čime se, kao ni ostalim djelima, ne treba hvaliti.


„Svoje životne brige, ali i sve ono što imamo na sebi i u sebi, trebamo predati u ruke Hristove, u ruke presvete Bogorodice, pa čak i sami sebe, da se odreknemo gordosti, da se ne predajemo bolesnoj duhovnosti, zbog čega ja želim da vam poručim da nema odvajanja u čovjeku, da je sve duhovnost, čak i kad hodamo, kad spavamo, kad gradimo, kad grožđe beremo, a tome je nas u Hercegovini naučio i Sveti Vasilije, preko čijeg cjelivanja tijela dobijamo duhovnost“, poručio je vladika Grigorije.


On je pozvao Hercegovce da ostanu vjerni Bogu, Svetom Vasiliju i presvetoj vladičici našoj Bogorodici, da sačuvaju sebe od licemjerja, ugledajući se na Martu i Mariju, a moleći se u svojim drevnim manastirima.


„Zato je ovaj naš manastir toliko važan za našu Hercegovinu, jer on nas uči svim svojim postojanjem kroz istoriju – da je život padanje i ustajanje, rušenje i obnavljanje, grijeh i pravda, da je život posmrtanje, ali i hod ka carstvu nebeskome. Ovaj manastir je naše Vavedenje i naše Vaznesenje i zato ga moramo čuvati kao zjenicu oka, da u njega dolazimo, da ga ukrašavamo, jer je on simbol naše duhovnosti ovdje u Trebinju, kao i svaki naš hercegovački manastir i svi su posvećeni Presvetoj Bogorodici“, istakao je vladika Gigorije.


Poručio je Hercegovcima da u svojim manastirima odbacuju svoje brige i prilaze im s radošću, a kada odu iz manastira – da svojim životnim brigama pristupe sa Hristom, Bogorodicom, Martom i Marijom, jer će tako sve biti ljepše.


Svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Tvrdoš su, zajednom sa velikim brojem vjernika iz Trebinja, okolnih hercegovačkih opština, ali i iz Srbije i Crne Gore,  prisustvovali i gradonačelnik Trebinja Luka Petović i načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?