MITROPOLIT AMFILOHIJE U PRESTONICI INKA KRSTIO VIŠE PERUANACA


MITROPOLIT AMFILOHIJE U PRESTONICI INKA KRSTIO VIŠE PERUANACA


Njegovo visokopreovešetnstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije u okviru svog boravka u Peruu, posjetio je drevni i prestoni grad Inka, Kusko. Tokom svoje posjete, što je prva posjeta jednog pravoslavnog Episkopa Kusku, Mitropolit je krstio višečlanu porodicu Kadagandom iz ovog grada.


U tom nadaleko čuvenom gradu se već duže vremena pojavila potreba za osnivanjem pravoslavne parohije. Eparhiju buenosajresku kontaktirala je grupa od više desetina ljudi koja želi da primi pravoslavlje na čelu sa profesorom Univerziteta u Kusku i advokatom g. Valdirom Froilan Apaza Kadagandom, inače bivšim franjevcem.


Tako je poslije višemjesečnog spremanja i izučavanja katihizisa došlo vrijeme da po prvi put u istoriji, drevni grad Kusko posjeti jedan pravoslavni Episkop.


U popodnevnim časovima Mitropolit Amfilohije u pratnji arhimandrita Rafaila (Čeprnjića), protojereja-stavrofora Dragana Mitrovića i protođakona Vladimira Jaramaza je na obalu lagune Lukre (predgrađe Kuska) obavio Svetu tajnu krštenja i miropomazanja porodice Kadagandom.


U prelijepom ambijentu lagune krstila se porodica g. Valdira dobivši imena Vladimir po Svetom Jovanu Vladimiru, kralju srpskom i ravnoapostolnom Svetom Knezu Vladimiru ruskom, a njegova supruga i djeca Anastasija, Jovan i Rafailo.


Vladika Amfilohije je nakon krštenja čestitao novim članovima Crkve Božije i poželio da pravoslavna zajednica u gradu Kusko svakim danom sve više raste:


„Ove duše krštene su miropomazane Duhom Svetim na način kako su to činili apostoli i njihovim naslednici kroz vjekove. Krštene na način kako je i Hristos kršten u rijeci Jordan, pogružavanjem kako je Crkva Božija to sačuvala kroz vjekove na pravoslavnom Istoku. Evo i danas to se događa ovdje u ovoj drevnoj zemlji Inka i potvrđuje se ono što je Gospod blagoslovio i rekao svojim učenicima Idite i krštavajte sve narode, ne samo jedan narod, učeći ih da drže sve što Sam vam zapovjedio. I evo i ovo je znamenje Božje da sam ja kao Mitropolit, Arhiepiskop iz daleke Crne Gore došao ovdje da dobijem četvoro svoje braće, duhovne djece, četiri svoja kuma.“


Na kraju Arhiepiskop cetinjski Amfilohije je blagoslovio da se u ovom gradu oformi parohija koja će nositi ime Svete Trojice:


„Ovo je početak i temelj jedno nove Crkvnene opštine- parohije Svete Trojice u ovom gradu i da Bog da da ovo bude sjeme za mnoge druge koji će primiti svetu vjeru Crkve pravoslavne, katoličanske- apostolske.“


Poslije krštenja organizovan je obilazak starih zidina carstva Inka koji su se i do današnjeg dana očuvali.


U Peruu će Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, administrator Eparhije buenosajreske i južno-centralnoameričke boraviti do 25. avgusta, a u nedelju, 26. avgusta, bogoslužiće u Madariagi, u Argentini.


Kusko (šp. Cuzco) je grad u Peruu, koji se nalazi u Andima na visini od 3400 metara nadmorske visine, i predstavlja istorijsku prijestonicu carstva Inka. Godine 1983. stavljen je na listu svjetske baštine UNESKO-a.


Inače carstvo Inka je bilo najveće carstvo u pretkolumbovskoj Americi nastalo u 14. vijeku. Glavni grad Inka – Kusko što znači centar svijeta, poznat je još i pod nazivom „Grad Sunca“. U blizini Kuska nalazi se Maču Pikču drevno utvrđenje Inka smješteno između dva oštra vrha u Andima na visini od 2350 metara.


MCG

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?