TREBINJE PROSLAVLJA SVETO PREOBRAŽENJE: Vladika Grigorije pozvao na ljubav i poštovanje


TREBINJE PROSLAVLJA SVETO PREOBRAŽENJE: Vladika Grigorije pozvao na ljubav i poštovanje


 Lomljenjem slavskog kolača i osvještanjem grožđa ispred Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, danas je nastavljeno obilježavanjeslave Preobraženja Gospodnjeg, slave ovog hrama i grada Trebinja.


Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je vjernicima u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju da jedni druge vole i poštuju, te da ružno ne govore jedni drugima.


“Nije dobro kada jedan drugoga ružimo, nego treba da jedan drugoga volimo i poštujemo”, rekao je vladika Grigorije u besjedi poslije Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu kojom su nastavljena proslava Preobraženja Gospodnjeg, slave ovog hrama i grada.


On je napomenuo da je Probraženje Gospodnje praznik spasenja, odobrotvorenja i povratka u prvobitnu ljepotu, te je vjernicima preporučio da olako ne izgube svjetlost iz srca koju su danas primili.


Vladika Grigorije kaže da su svi ljudi stvoreni da žive u ljepoti, pa da iz toga razloga ne smiju da je se plaše.


“Ko od nas, braćo i sestre, jutros nije poželio da bude lijep, da se lijepo obuče, da lijepo izgleda, da su mu čisto srce i čista duša, da mu je lijepo, da mu je um razabran i da sve danas bude lijepo. Zato smo pozvani na ljepotu i u ljepotu Božiju”, naglasio je vladika Grigorije.


On je dodao da ljepoti uči i današnji praznik zbog čega se trebinjski Saborni hram uvijek, iznova preobražava u ljepotu, kao i grad Trebinje.


Nije nam dobro biti u nikakvoj ružnoći, nego uvijek u ljepoti, jer niko ne poželi da ostane u nekoj ružnoj kući u kojoj se svi svađaju”, rekao je vladika Grigorije.


Tokom Svete liturgije obavljena je Sveta tajna pričešća, nakon čega je osveštano prvo ovogodišnje grožđe ispred Sabornog hrama, a potom je priređen bogat kulturno-umjetnički program.


Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika, uz gradonačelnika Trebinja Luku Petrovića, njegovog zamjenika Mirka Ćurića, konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsjednika Skupštine grada Trebinja Dragoslava Banjka, brojne goste gradova pobratima i prijatelja, proslavljenog košarkaša Dejana Bodirogu.


Nakon obreda lomljenja slavskog kolača, na Spomenik braniocima Trebinja u Odbrambeno- otadžbinskom ratu, cvijeće su položili gradonačelnik i predsjednik Skupštine Grada Trebinja Luka Petrović i Dragoslav Banjak, predstavnici Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Trebinja i delegacija Udruženja djeca poginulih boraca „Nasljeđe“.


U večernjim časovima, nakon prazničnog večernjeg koje će biti služeno u 20.00 časova, ispred Sabornog hrama krenuće svečana litija.


Predsjednik Srpske Milorad Dodik prisustvovaće danas obilježavanju krsne slave grada Trebinja i Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg.


Ovogodišnje Preobraženjske svečanosti završiće koncertom Aleksandre Radović na Trgu 


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?