VINSKA GALERIJA VUKOJE VRAĆA ŽILAVKU NA NJEN PIJEDESTAL


VINSKA GALERIJA VUKOJE VRAĆA ŽILAVKU NA NJEN PIJEDESTAL


U Vinskoj galeriji Vukoje u Trebinju je večeras, drugu godinu za redom, u organizaciji Udruženja građana "Salon žilavke", održan "Salon žilavke 2018" na kome se predstavilo šesnaest vinarija istočne i zapadne Hercegovine, u čijim su žilavkama, u kombinaciji sa domaćom, autohtonom hranom, koju je prezentovalo desetak gazdinstava, uživali brojni gosti. 


Ovaj jedinstveni vinski događaj, na kome se, kako je rečeno, predstavlja jedistvena bijela sorta hercegovačkog vina, ali se na ovaj način istovremeno i brendira Hercegovina, otvorio je Radovan Vukoje, direktor Podruma Vukoje.


Trudeći se da „žilavku“ vratimo na svjetsku vinsku kartu, mi smo joj podarili i jednu njenu manifestaciju, koja je danas centar vinske priče Evrope, jer, ako kažemo da su danas ovdje novinari iz čitavog svijeta koji su željeli ispratitit sve ono što smo tokom godine radili, pa na kraju sa nama i osjetiti ovu naši kamenu zemlji kroz čašu, onda je to zaista potvrda svega što sam rekao“, istakao je Vukoje.


Podsjetivši da su rijetki vinski regioni koji imaju dobru vinsku sortu kao „žilavka“, on je naglasio da se ovom manifrstacijom samo ispunila želja hercegovačkih vinara – da se žilavka popenje na zasluženi pijedestal, koji je zaslužila i činjenicom da su brojni poznati ljudi ovih krajeva, poput Iva Andrića, bili njeni pasionirani ljubitelji.


On je izrazio očekivanje da će Salon žilavke u Trebinju, u narednim godinama steći tradiciju kojom bi se, kako kaže, ispjevala jedna divna oda cjelokupnom vinarstvu Hercegovine, na način što bi se vinari svake godine okupljali drugog vikenda u avgustu.


Radovan Vukoje je otvaranje Drugog salona žilavke „prelio“ pjenušcem koji je napravila ljubuška Vinarija Škegro u stopostotnom procentu od ove autohtone sorte Hercegovine, a degustacija više od 60 etiketa hercegovačkih žilavki nastavljena je uz bogatu trpezu za koji su bili zaduženi Vukojevi majstori kuhinje, najčuveniji bh kuvar Nihad Mameledžija, ali i brojna hercegovačka gazdinstva koja prozvode vrhunske sireve koji se konzumiraju uz žilavku.


Marijana Vukoje iz Mljekare „Pađeni“ je potvrdila da su njihovi proizvodi od mlijeka najbolja kombinacija viljuške i vinske čaše sa žilavkom.


Jedno sa drugim ide u potpunoj kombinaciji i svi koji su degustirali naš kajmak i sireve sa žilavkom dali su takvu ocjenu“, istakla je ona.


Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje i Veselin Dutina, direktor  trebinjskog Agrarnog fonda, takođe se slažu da hercegovački sirevi najbolje idu sa hercegovačkim vinima.


„U našoj Hercegovačkoj kući se traže svi autohtoni proizvodi našeg kraja, ali su vina ono što se najviše traži, naročito autohtone sorte Hercegovine, gdje žilavka naravno prednjači, pa smo i mi u Agrarnom fondu, svjesni da su naši glavni aduti hrana i vino, do kraja opredijeljeni da što više podstičemo poljoprivredu i stočarstvo, gdje smo u ovoj godini uložili dosta, ali se trebinjskim proizvođačima, pa samim tim i gradu Trebinju, dosta i vratilo“, kazao je Dutina.


Marko Radić je potvrdio da će Turistička organizacija i ubuduće podržavati vakve manifestacije, jer one itekako privlače turiste i promovišu Trebinje.


A da su i žilavka i porodica Vukoje odlični ambasadori hercegovačkog kraja, pa i cijele Republike Srpske i BiH, potvrdio je konzul Srbije Vladimir Nikolić, koji je istakao da, otkako je sa službom došao u Republiku Srpsku, stalno pije žilavku koju je preporučio svim svojim ptijateljima.


„Grad čine ljudi, oni stvaraju duh grada, a bez toga duha nema ni nekog boljitka, tako da ovakve stvari koje čine vinari, samo oplemenjiju i promovišu Trebinje na najbolji način“, dodao je konzul Nikolić.


Među brojnim gostima, somelijerima, novinarima i ljubiteljima vina bio je i poznati hrvatski glumac i tv voditelj Tarik Filipović koji je istakao da, iako nije veliki ljubitelj bijelih, već crnih vina, pohvalio je na Drugom salonu žilavke sva hercegovačka vina i vina Podruma Vukoje.


Drugi salon žilavke su podržali pokrovitelji – predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Sber banka, Ministarstvo trgovine i turizma RS, Viner osiguranje, Turistička organizacija Grada Trebinja, Svislajon industri hoteli, market Bingo, Japan Tabako, Vitinka Kozluk i Vinska galerija Vukoje...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?