TREBINJSKI BRUCOŠI DEFICITARNIH ZANIMANJA DOBILI STIPENDIJE


TREBINJSKI BRUCOŠI DEFICITARNIH ZANIMANJA DOBILI STIPENDIJE


GRAD FINANSIRA DEFICITARNE STRUKE


Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je potpisao ugovore sa 56 budućih brucoša iz ovoga grada koji su upisali deficitarne fakultete, za šta će Gradska uprava izdvojiti 112.000 maraka za narednu školsku godinu, odnosno deset mjesecii.


Gradonačelnik Petrović je kazao da se Gradska uprava opredijelila za dodatno stipendiranje brucoša sa budućim zanimanjima koja nedostaju u Trebinju, odnosno,  arhitektura, građevinarstvo, mašinstvo, elektrotehnika, informatika i srpski jezik i književnost.


„Ovih šest djelatnosti nema na evidenciji trebinjskog Zavoda za zapošljavanje i u tom smislu smo procijenili da je potrebno da finansiramo one studente koji su upisali deficitarna zanimanja, pa nas tim više raduje što je od 300 svršenih srednjoškolaca,  ugovor o stipendiranju potpisalo njih 56, od čega je 55 upisalo državne univerzitete – Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Istično Sarajevo, Banjaluka i Podgorica“, kazao je gradonačelnik Petrović.


On je pojasnio da će svi ovi brucoši, ukoliko prvu godinu studija završe u redovnom roku, i ubuduće imati pravo na stipendije, bez obzira na prosjek ocjena i nezavisno od ostalih kriterijuma koje imaju trebinsjki studenti stipendisti.


Petrović je naglasio da Gradska uprava i ovaj, kao i svaki prethodni projekat, provodi sistematski i planski, računajući i na dobrobit društvene zajednice, ali i da pomogne porodicama da školuju svoju djecu.


Vladimir  Dedijer, koji je upisao Primijenjeno softversko inžinjerstvo u Novom Sadu, ističe da je materijalni podsticaj svim studentima najvažniji u prve dvije godine, jer su one i najteže, tako da materijalna olakšica roditeljima pruža i veliko rasterećenje studentima.


Njegova vršnjakinja Anastasija Andrić koja je upisala srpski jezik I književnost u Banjaluci dodaje da nije ni znala za ovaj program, niti da je fakultet koji je upisala deficitaran, a sada će joj 200 maraka stipendije pružiti dobru pomoć.


“Neki moji drugovi i drugarice koji su željeli upisati druge fakultete, a nisu uspjeli, sada žale što se nisu opredijelili za ovu varijantu, jer smatraju da su imali i višu šansu za upis na ovaj odsjek, ali i veću materijalnu korist, tako da sam ja tim sretnija što sam uspjela spojiti ugodno sa korisnim i, nadam se, obezbijediti sebi u budućnosti i posao”, kazala je Anastasija.


Iznos stipendije je po 200 KM mjesečno za 10 mjeseci – četiri mjeseca u 2018. i šest mjeseci u 2019. godini…


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?