MITAR VIŠNJIĆ iz Trebinja – pobjednik Festivala mladih guslara u Nevesinju


MITAR VIŠNJIĆ iz Trebinja – pobjednik Festivala mladih guslara u Nevesinju


U okviru tradicionalne 143. Nevesinjske olimpijade, sinoć je u Velikoj sali opštine Nevesinje, ljubitelje i takmičare gusala okupio 21. Festival mladih guslara, do sedamnaest godina.


Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja je Mitar Višnjić iz Guslarskogdruštva „Nedeljko Vidaković“ iz Trebinja. Drugo mjesto pripalo je Nikoli Matoviću iz GD „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva, dok je trećeplasirani bio Veljko Pejić iz GD „Starina Novak“ iz Pala.


Mlađani Mitar Višnjić rekao je da se dugo pripremao za ovo takmičenje, a najveću podršku je imao od strica koji je sa njim svakodnevno vježbao.


Već par godina dolazim na ovaj Festival i veliko mi je zadovoljstvo biti vaš gost, a za Nevesinjce mogu da kažem da su pravi domaćini koji svakog čovjeka dočekaju raširenih ruku – sa oduševljenjem kaže Višnjić.


U takmičarskom dijelu programa publici se predstavilo sedamnaest mladih guslara iz Gacka, Bileće, Trebinja, Pala, Višegrada i Istočnog Sarajeva.


Da gusle nisu samo muški istrument dokazala je i jedanaestogodišnja Paljanka Ljubica Cvijetković, koja prvi put učestvuje na jednom velikom takmičenju.


– Volim da zapjevam uz gusle i na trenutak oživim naše junačke pjesme, a zvuke koji pravi ovaj drevni instrument su pravi melem za dušu – ističe Cvijetković.


Najmađi učesnik Festivala bio je sedmogodišnji Dejan Milićević iz Bileće, koji kaže da želi kad odraste da bude poznat guslar, a uzor mu je veliko guslarsko ime Đorđije Koprivica.


Pobjednik u ekipnom takmičenju je GD „Starina Novak“ iz Pala, drugo mjesto pripalo je GD „Karađorđe“ iz Višegrada, a treće GD „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva.


Osam prvoplasiranih guslara sa ovog takmičenja učestvovaće na Saveznom prvenstvu mladih guslara koje se 15. septembra održava u Loznici.


Takmičenje je otvorio Sekretar Saveza guslara RS Milan Nikčević koji je poručio da kada jednom narodu pomjere temelj, kao što je srpskom, onda mu ništa ne preostaje nego da taj temelj opet pokuša da učvrsti.


– To mogu da učvrste samo mlade generacije vaspitane u duhu tradicije, njegujući najstariji srpski instrument – gusle – naglasio je Nikčević…


 


Radio Nevesinje 


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?