POČELO UREĐENJE ĆATOVIĆA KRAKA: Od zapuštenog prostora do atraktivne lokacije za urbani razvoj


POČELO UREĐENJE ĆATOVIĆA KRAKA: Od zapuštenog prostora do atraktivne lokacije za urbani razvoj


Radovi na uređenju Ćatovića kraka u Trebinju odvijaju se predviđenom dinamikom, a u toku je funkcionalno i vizueno uređenje proticajnog kraka kroz naselje Rastoci.


Projektom uređenja Ćatovića kraka, koji provode i finansiraju „Hidroelektrane na Trebišnjici“, biće omogućena zaštita Otoka od plavljenja i stvoreni uslovi da se na ovom prostoru napravi urbana zona, interesantna gradska površina koja će biti pogodna za gradnju atraktivnih objekata.


Gordan Mišeljić, direktor „Hidoelektrana na Trebišnjici“ ističe da je osnovna ideja realizacije ovog projekta, vrijednog 2 100 000 maraka, smanjiti rizik od poplava i kultivisati ovaj dio grada.


„Uredićemo prostor Male potočine ili Ćatovića kraka i izgraditi šetalište, u dužini od 1100 metara. Menadžment Hidroelektrana na Trebišnjici je planirao da ovaj dio, koji nije bio baš reprezentativan, u konačnici bude divan detalj u našem gradu“, rekao je Mišeljić.


Osim šetališta sa rasvjetom duž cijele trase, uz regulacione radove u koritu i formiranje nasipa na desnoj obali kraka, projektom je planirana i izgradnja zida duž lijeve obale, sa stepenicama za prilaz koritu i rampama za silazak mašina za čišćenje kraka.


Mišeljić ističe da će povećanjem propusnog profila kraka i izgradnjom zaštitnih objekata u priobalju biti omogućeni i dodatni protoci od oko 600 kubnih metara u sekundi kroz ovaj riječni rukavac.


Radovi bi trebalo da budu završeni za godinu i po, ali će, kažu, dinamika biti brža nego što je ugovoreni rok, ukoliko se građevinska sezona produži i vrijeme posluži građevinare.


Dragan Aleksić, direktor „Hercgradnje“ iz Bileće, izvođača radova, ističe da je nakon isušivanja, teren na kome rade dosta pogodan za izvođenje planiranih radova i da bi rok za završetak poslova trebalo da bude ispoštovan.


Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a, kaže da je osnovni benefit ovoga posla taj što će Trebinje na ostrvu koje se nalazi između osnovnog korita rijeke i Ćatovića kraka dobiti veliku gradsku površinu, interesantnu za dalju urbanizaciju, koja će zavisiti od potencijalnih investitora i gradskog Odjeljenja za urbanizam...


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?