DUBROVAČKI VODIČI U DUBROVNIKU INSISTIRAJU NA PROPISIMA, A U TREBINJU IH KRŠE


DUBROVAČKI VODIČI U DUBROVNIKU INSISTIRAJU NA PROPISIMA, A U TREBINJU IH KRŠE


Dubrovački vodiči, kao i predstavnici Ceha turističkih vodiča često će kao jedan od ključnih problema istaknuti onaj s vodičima koji bez potrebnih licenci vode goste u obilaske Dubrovnika i njegovih znamenitosti. Naime, kad u Grad dođe inostrana grupa, u pratnji svojih turističkih pratioca, prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu, nju bi trebao preuzeti vodič, koji ima položen stručni ispit za područje Dubrovnika.


Sve ovo sasvim drukčije funkcioniše pa goste kroz Grad često vode vodiči bez potrebnih licenci, a u praksi dubrovački vodiči zapravo se bune na nedomicilne vodiče općenito.


No, što kad dubrovački vodiči vodeći goste u obilazak odredišta susjednih zemalja, krše ta ista pravila koja traže da se provode na dubrovačkom području.


Konkretno, u susjednom Trebinju na snazi je sličan zakon kao i u Hrvatskoj koji također propisuje da posao turističkog vodiča mogu obavljati samo osobe koje su od institucija u RS dobile potrebne licence, no to pojedine dubrovačke vodiče dok vode goste po trebinjskim znamenitostima ni najmanje ne zabrinjava.


Dok pojedini dubrovački vodiči u susjednim zemlja krše pravila na kojima insistiraju da se striktno provode na području Dubrovnika, trebinjski vodiči, gle paradoksa, ogorčeni su na svoje dubrovačke kolege koji bez potrebnih licenci vode goste po Trebinju.


Naime, trebinjski vodiči ne mogu dobiti licencu za vođenje gostiju po Dubrovniku, ali navode kako „ponekad dnevno vide i po četiri vodiča iz Dubrovnika, koji vode grupe po Trebinju, a oni ne mogu raditi po Dubrovniku jer su kazne ogromne”.


Ne bi li suzbili vodiče iz susjedstva koji po Trebinju vode goste bez potrebnih dozvola uveli su kontrole na terenu. Naime, načelnik tamošnjeg odjeljenja za inspekcije Bojan Čvoro ističe kako je tamošnja inspekcija kontrolirala preko 40 vodiča koji su uglavnom dolazili iz Srbije i Hrvatske. Istaknuo je kako se „svi turistički vodiči koji dođu u Trebinje upoznaju s odredbama Zakona, uz upozorenje da će svaki naredni put biti sankcionirani”.


Čvoro je inače pojasnio da se u Trebinju radi slično kao i u susjednim turističkim centrima, poput Dubrovnika.


– Svaki turistički vodič koji dođe sa strane u trebinjskoj Turističkoj organizaciji može dobiti spisak licenciranih vodiča u Trebinju koji se unajmljuju za obilazak juga Hercegovine. - rekao je Čvoro nedavno za tamošnje medije.


DUBROVNIKPRES/Nikolina Metković

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?