ODABRANO NAJBOLJE ARHITEKTONSKO RJEŠENJE ZA DUHOVNI CENTAR U MRKONJIĆIMA /FOTO/VIDEO/


ODABRANO NAJBOLJE ARHITEKTONSKO RJEŠENJE ZA DUHOVNI CENTAR U MRKONJIĆIMA


Na međunarodnom konkursu za najbolje arhitektonsko rješenje Pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog, prvu nagradu dobila je firma “Kontura” iz Trebinja.


Vladimir Samardžić, arhitekta “Konture” kaže da im je izuzetna čast što mogu dati svoj doprinos u izgradnji Duhovnog centra u Mrkonjićima.


“Ovo rješenje se odnosi na izgradnju manastirskog kompleksa oko postojeće crkve gdje će biti izgrađeno nekoliko objekata koji će biti u crkvenoj i manastirskoj službi. U gornjem dvorištu biće izgrađene monaške kelije, trpezarija za goste, radionica i prostorija za posebne goste. Stara škola, koja se nalazi iznad magistralnog puta u selu Mrkonjići, biće adaptirana u konak za poklonike”, pojasnio je Samardžić.


Prema projektnom rješenju planirano je da se objekti rade od tradicionalnih materijala, u skladu sa duhovnom tradicijom i po arhitektonskim pravilima crvenog graditeljstva.


Nagradu koju su dobili za prvo mjesto na konkursu, “Kontura” će pokloniti za freskopisanje crkve “Svetog Vasilija Ostroškog”, koje je u toku.


Sredstva za izgradnju Duhovnog centra u rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog, u vrijednosti od 400.000 evra, obezbijedila je Vlada Srbije.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?