DVADESET ŠEST GODINA TREBINJSKE BRIGADE


DVADESET ŠEST GODINA TREBINJSKE BRIGADE


POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVU SPOMEN SOBU


Trebinje će do kraja ove godine svojim palim borcima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata sagraditi novu Spomen sobu, koja će činiti jedinstveni kompleks sa Spomenikom braniocima Trebinja 1991 – 1995. i kao takav će predstavljati jedinstvenu umjetničku i arhitektonsku ljepotu ovakvih obilježja u cijeloj Republici Srpskoj.


„Ovo je minimum koji zaslužuju svi naši poginuli borci koje ne smijemo zaboraviti i njegovati sjećanje na njih i kod naših potomaka, a to ćemo načiniti na ovaj način, jedinstvenim umjetničkim i arhitektonskim skladom, pored koga svako mora zastati, diveći im se“, kazao je na  polaganju kamena temeljca za gradnju ovoga zdanja, upriličenog povodom 13. jula, Dana Trebinjske brigade.


On je podsjetio da je Prva motorizovana trebinjska brigada, najstarija jedinica Vojske Republike Srpske, koja je svoja borbena dejstava Odbrambeno-otadžbisnkog rata započela još u oktobru 1991. godine, kada su poginuli i prvi borci iz njenih redova, zvanično osnovana 13. jula 1992. godine i učestvovala na svim ratištima Republike Srpske, gdje god je to otadžbini bilo potrebno. 


Petrović je podsjetio da su u 28 socijalnih programa, koji se sačinjavaju i koji su u izradi, u velikoj mjeri obuhvaćeni borci i porodice palih boraca, gdje će finansijsku podršku i zaposlenja imati sve ove kategiruje, što će se, zajedno sa Gradskom boračkom organizacijom, rješavati sistemski.


To je potvrdio i Pero Mišeljić, predsjednik Boračke organizacije Trebinje, sretan, kako dodaje, što će nekdašnji saborci članova Boračke organizacije, konačno dobiti zaslužan pijedestal i mjesto na kome će i njihove porodice i cio grad moći dolaziti i plaiti im svijeće, podsjetiti se njihovih dragih likova i, kako kaže, uvijek se zamisliti naročito pred slikama mladića koji nisu stigli ni da se ožene, niti da imaju potomstvo, što je takođe veliki gubitak za Republiku Srpsku.


„Zato ova spomen soba ima oblik suze i zato je u njenoj unutrašnjosti oblik krsta, jer Trebinje treba da bude neizmjerno zahvalno ovoj mladosti, a takvih je bilo najviše, što smo danas slobodni u svojoj i njihovoj Republici Srpskoj“, rekao je Mišeljić, podsjetivši da su, zahvaljujući najviše saradnji sa gradskim, ali i republičkim vlastima, te u saradnji sa mjesnim Boračkim organizacijama, u Trebinju podignuta 22 spomen obilježja, gdje su stradali srpski rodoljubi.


Podsjetivši da je Spomen soba idejno rješenje trebinjskog preduzeća „Kontura“, te da će, osim Spomen sobe sa likovima svih 258 trebinjskih poginulih boraca, u njoj biti i Spomen postavka ratnog oružja, Mišeljić je kazao da će nova Spomen soba biti zaista ponos Trebinja.  


Bivši pripadnici Trebinjske brigade, njih oko 1.000, promarširali su, povodom Dana brigade, u koloni gradskim ulicama, raspoređeni po nekadašnjim bataljonima i predvođeni svojim bivšim komandantima, a nakon defilea su se postrojili u Dučićevoj ulici u Trebinju, a zatim u bašti hotela Platani na svečanom ručku evocirali uspomene na ratne dane.


U toku toga rata su, kako je rečeno, u odbrani grada i stvaranju Republike Srpske poginulo 258 pripadnika Trebinjske brigade, a ranjeno više od 1.000 boraca.


U četvrtak veče, uoči proslave Dana trebinjske brigade, u Kulturnom centru Trebinje je održana i Svečana akademija...

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?