ŠAROVIĆ U POPOVOM POLJU: Jabuke iz BiH ponovo mogu u Rusiju


ŠAROVIĆ U POPOVOM POLJU: Jabuke iz BiH ponovo mogu u Rusiju 


Rusija je ukinula zabranu izvoza jabuka u ovu zemlju iz BiH i to je dobra vijest koju su sa radošću dočekali voćari u našoj državi, saopštio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.


Šarović je prilikom posjete plantaži jabuka preduzeća AD „Popovo polje“, jednom od najvećih proizvođača ovog voća u Srpskoj, istakao da Ruska Federacija traži od Uprave za zaštitu bilja BiH da garantuje za fitosanitarne zahtjeve ove federacije.


„Ruska strana će u vrijeme berbe jabuka u BiH, narednih sedmica doći u posjetu i uvijeriti se u količine koje naša zemlja ima i namjerava da izvozi u Rusiju, to će biti važno, kako bi svi tačno znali na koje se količine računa prilikom izvoza u ovu zemlju“, naveo je Šarović.


On je dodao da sve nadležne institucije u BiH moraju da obrate pažnju i da spriječe bilo kakve zloupotrebe ili šverc, jer zbog neodgovornih pojedinaca više ne treba da dozvolimo jednu novu takvu situaciju.


„Ukoliko radimo izvozne poslove sa Ruskom Federacijom, koristi će imati naša šira zajednica, ugledne kompanije, brone porodice i cijela zemlja”, zaključio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Radenko Ilić, rukovodilac vinogradarske proizvodnje AD „Popovo polje“ je rekao da im ova informacija znači puno, jer ovo preduzeće proizvodi jabuku po najvećim standardima i kvalitetu.


„Ove godine planiramo oko 2.000 tona da izvezemo za Rusiju i plus ostala tržišta. Imamo 150 hetara zasađene jabuke, a očekujemo prinos oko 4,5 hiljade tona jabuke. Berba kreće početkom avgusta. Spremni smo za dolazak inspekcije iz Rusije, jer izvozimo za Evropsku uniju i redovno vršimo kontrole i zadovoljavamo sve potrebne uslove za izvoz“, istakao je Ilić.


Rusija je u januaru obustavila uvoz jabuka iz BiH zbog sumnje u reeksport, što je drugi put u posljednjih nekoliko godina da ova zemlja uvodi zabranu uvoza iz BiH.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?