POČELA TREBINJSKA OLIMPIJADA – NEKADA ZASAĐANI FARBALI MAGARAD, STANICA POBJEĐIVALA, DŽIVARCI BILI ŠMINKERI, A HRUPJELANI VJEČITO PREDVOĐENI BURINOM


POČELA TREBINJSKA OLIMPIJADA  


NEKADA ZASAĐANI FARBALI MAGARAD, STANICA POBJEĐIVALA, DŽIVARCI BILI ŠMINKERI, A HRUPJELANI VJEČITO PREDVOĐENI BURINOM 


Nema Trebinjca, a bogami ni Trebinjke, barem onih starijih i sredovječnih, koji se ne sjećaju vremena starih kvartovskih takmičenja u malom fudbalu, najprije održavanih  na Begovu, a zatim na popularnoj Brekani, koja od prije nekoliko godina nosi naziv  Stadion malih sportova “Aleksandar Masleša”.


Tribine su bile prepune vatrenih ljubitelja fudbala i još vatrenijih ljubiteljki fubalera, među kojima su nekako Dživarci uvijek bili ko reprezentacija – jednake majice, šortsevi, patike, što je u nekin starim vremenima bio veliki uspjeh.


Najvišu kreativnost su, čini se, pokazivali Zasađani, koji bi na kraju svake Olimpijade farbali magarad i to neki kažu samo onda kada bi pobjeđivali, a neki tvrde da su to radili uvijek, što će ostati dilema, budući da Glas Trebinja, dugogogišnje jedino trebinjsko glasilo, tada nije imalo kolor fotografija.


Hrupjelani će ostati zapamćeni, ako ne po najboljoj igri, ono zasigurno po vatrenom vođi - Momu Vidačiću Burini, koji je sve do svoje smrti ostao vjeran Trebinju, Leotaru i ekipi Hrupjela.   


Ekipa “Stanice” je, međutim, bila zadužena za najbolju gru, iako su ih Kastelani u stopu pratili, ali statistika govori, a to nam je potvrdio i stari “Staničanin” koji još prati Olimpijadu, Mirko Berdović, da su dvadeset godina uzastopce bili najbolji. 


Počeo sam igrati sa šesnaest godina , još davnih šezdesetih, kada se ova olimpijada odigravala dole na Begovu, pa sve do nekog kasnijeg perioda, a u cijelom tom vremenu od oko tri decenije moje igre - preko dvadeset puta smo osvajali prvo mjesto i to uvijek ista postava, ali se tada znalo ko za koga igra i nije mogao Poličanin igrati za Zasad, Mostaće, Hrupjela”, prisjetio je kratko Berdović.


Dijela starih vremena prisjeća se i komesar takmičenja Petar Čolović, koji je i sam nekada igrao izvanredan trebinjski fubal i zna šta je trebinjski fer plej.


Trudeći se da zadržimo i fer plei, ali i potpunu draž kvartovskog nadmetanja u fudbalu, odlučili smo da svi igrači koji nastupaju za 12 ekipa, podijeljenih u dvije grupe, prilažu i ličnu kartu, kako bi se utvrdilo da svi oni zaista igraju za svoj kvart”, kazao je Čolović koji ne brine ni za dalju budućnost Olimpijade, jer se uporedo sa ovom, odvija i Mala olimpijada.


Olimpijadu koja se u Trebinju ove godine odvija po 62. put i to pod nazovim “Jelen kup Trebinje 2018”, otvorio je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević, istakavši da je, između ostalog, “Trebinje i poznato i originalno” upravo po ovom takmičenju. 


“Cijeneći ulogu sporta u promovisanju zdravog načina života i njegovog izuzetno velikog uticaja na sve sfere života savremenog čovjeka, gradska se uprava i ove godine opredijelila da bude pokrovitelj i ove olimpijade”, kazao je Milošević, napominjući da ništa manje zasluge nema ni organizator – “Trebinjesport”….


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?