PREPOLOVLJENU SADNJU PREPOLOVILA BOLEST


U LJUBINJU DUVAN NA IZDISAJU 


PREPOLOVLJENU SADNJU PREPOLOVILA BOLEST


Prepolovljenu ovogodišnju sadnju duvana , koja tek što je završena prije dvadesetak dana, dodatno su prepolovile bolest ove biljke, što ovdašnje poljoprivrednike, ali i nadležne u Opštini Ljubinje koja ionako nema dovoljno sredstava za redovne troškove, jer se ne nadaju ni izvršenju budžeta koji je planiran na 2,3 miliona.


Dragoljub Sorajić, šef Odsjeka za privredu Opštine Ljubinje, kaže da je samo prije tri  godine sadnja bila na oko 150 hektara, da bi se prošle godine svela na svega 70 hektara, a ove godine je pod ovom kulturom bilo zasađeno samo 40 hektara, od čega je polovina bolesnog struka.


“Da se održalo i ovih 40 hektara, poljoprivrednici bi imali korist, ali je stanje dosta loše, jer ima dosta bolesti u duvanu, po našoj procjeni od 40 do 50 procenata je bolesnih strukova koji su oboljeli od virusa već petnestak do dvadeset dana nakon sadnje”, kaže Sorajić.


Kaže da nisu ni tražili pomoć od resornog ministarstva, osim savjeta koje su dobili još prije nekolike godine, kada je dolazila nadležna komisija Ministarstva poljoprivrede i dala im upute o zaštiti, ali su vremenske prilike uslovile oboljenje, odnosno, zaštita nije koristila jer je bilo dosta kiše, pa se nije mogla nanositi zaštita.


Ostalih 50 procenata je, kaže, zdravo i sa njih se, za sada, može očekivati solidan prinos, iako će se i među biljkama koje su zahvatile bolesti jedan dio iskoristiti, jer ima tu i zdravog lista.


Nažalost, jedan dio je potpuno neiskoristiv i poljoprivrednici tu zemlju već preoravaju, kako bi je priveli drugoj namjeni, ali se susreću sa problemom sadnje drugih kultura, s obzirom da je ovo uglavnom bezvodan kraj, a sistem navodnjavanja tek treba da se otpočne raditi.


“Da imamo nekadašnji otkup koji se vršio u Ljubinju, vjerovatno bi se i sav rod mogao otkupiti, ali se danas, i ako ga neko kupuje, traži žut i izuzetno kvalitetan list, samo prve klase, dok nekadašnju drugu ili treću klasu – niko i ne traži”, dodaje Sorajić. 


Pored duvana, ljubinjski poljoprivrednici se susreću i sa problemom prodaje smilja, jer ni ovu kulturu, za kojom je vladala prava pomama i u Ljubinju čak bila otvorena destilerija, danas niko ne otkupljuje.


“Ovo će za naš kraj, koji uglavnom živi od poljoprivrede, biti baš nezgodna godina, jer je i ovo malo zasađenog duvana poprilično oboljelo, a smilje koje je višegodišnja biljka, ljudi još uzgajaju i ženju, ali ne znaju šta će s njim”, dodaje Sorajić.


Ljubinjski domaćini iskreno kažu da su ranijih godina dio roda duvana prodavali i na crnom tržištu, jer su morali živjeti od nečega, ali da su sada i tu pooštrene mjere, pa su okrenuti proizvodnji povrtlarskih kultura, gdje se jedino nadaju skorim počecima radova na izgradnji natapng sistema, jer se drugačije ne mogu baviti uzgojem povrća…

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?