OBILJEŽEN DAN BORCA: Cvijeće na spomenik žrtava fašizma


OBILJEŽEN DAN BORCA: Cvijeće na spomenik žrtava fašizma


Delegacije Grada Trebinja, trebinjskog SUBNOR-a, Boračke organizacije Trebinje, Socijalističke partije iz ovog grada, kao i pojedini potomci stradalnika Drugog svjetskog rata, položile su cvijeće na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma 1941 – 1945., obilježavajući na taj način 4. juli, Dan borca. 


Slavko Šanjević, predsjednik trebinjskog SUBNOR-a, kaže da je značaj ovog datuma višestruk, jer podsjeća na brojne žrtve koje su Trebinjci podnijeli u četvorogodišnjoj borbi protiv fašizma, ali podsjeća i na činjenicu da su se i ovi krajevi tada pridružili naprednim zemljama svijeta u slobodarskim idejama.


On je ovom prilikom podsjetio da je Trebinje imalo 819 poginulih boraca i 847 žrtava fašističkog terora, a među poginulim borcima su njih 465 bili učesnici oslobodilačkog pokreta od 1941. godine, a 196 ih je bilo članova Komunističke partije i 60 članova SKOJ-a.


“Među poginulim su bile i 24 žene, 13 narodnih heroja, a preko 200 nosilaca Pertizanske spomenice, dok je ukupno učešće od 4.500 boraca u Narodnooslobodilačkom ratu - svrstalo Trebinje, osim potkozarskih opština, u grad koji je u odnosu na broj stanovnika dao najviši doprinos u Drugom svjetskom ratu”, napomenuo je Šanjević…


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?