ZAVRŠEN PETI FESTIVAL FOLKLORA


ZAVRŠEN  PETI FESTIVAL FOLKLORA


GRAN PRI BEOGRADSKOM „ABRAŠEVIĆU“ 


Najbolji među svim ansamblima na Petom međunarodnom festivalu veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista“Veče folklora pored Trebišnjice“ koji je u subotu veče završen u Trebinju, ove godine je, osvajanjem „Gran pri“ nagrade, proglašen KUD „Abrašević“ iz Beograda.


Najboljim veteranima su proglašeni KUD „Svertozar Marković“ iz Novog Sada, a u kategoriji izvođačkih ansambala su najbolji bili članovi društva „Dule Milosavljević Žele“ iz Čačka, dok je najboljim inostranim ansamblom proglašen „Kiško Kalaš“ iz Mađarske.


Pobjedničku titulu  na ovogodišnjem festivalu, koji je, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Trebinja, organizovao  Ansambl nacionalnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja, u kategoriji veterana su najbolji bili prošlogodišnji pobjednici – članovi Izvorne pjevačke grupe „Sava Vladislavić“ iz Gacka.


Svima njima je, po tradicji, pripala i zlatna statua „Jovana Dučića“.


Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u gradskoj upravi Trebinja Zoran Milošević je naglasio da ANI „Jovan Dučić“ svojim dosadašnjim radom uspješno promoviše grad Trebinje i doprinosi afirmaciji njegove kulture.


Zbog takvog rada ovog ansambla, lokalna uprava je opredijeljena da i ubuduće pruža svaku moguću podršku u njihovom radu“, kazao je Milošević na zatvaranju festivala.


Umjetnički rukovodilac ANI „Jovan Dučić“ Nebojša Ratković je objasnio da se u Trebinju okupilo oko 900 učesnika iz svih krajeva Republike Srpske, Srbije, Bugarske i Mađarske.


Na ovom festivalu spojila se mladost i iskustvo, revijalno i takmičarsko, a nematerijalna baština se objedinjuje“, rekao je kratko Ratković, sretan što se i ovoga puta sve odvijalo onako kako je zamišljeno.


Članovi KUD-a „Todor Bušetić-Toša“ iz Poljne kraj Trstenika po prvi put su se predstavili trebinjskoj publici.


Ovo je naše prvo međunarodno učešće, došli smo zbog druženja i nastupali smo sa igrama iz našeg kraja“, rekao je Nemanja Tavrić.


I direktor KUD-a „Kiško Kalaš“ iz Mađarske, Laslo Mandić je istakao da je ovo njihov prvi dolazak u Trebinje, ali, kako kaže, sigurno nije i posljednji.


„Velika čast i odgovornost je predstavljati Mađarsku na jednom ovako značajnom festivalu i u ovako lijepom gradu kao što je Trebinje. Sve što sam ovdje vidio, od festivala do grada – savršeno je“, kazao je Mandić i dodao da je ovo tek početak saradnje između KUD „Kiško Kalaš“  i ANI „Jovan Dučić“.


Na smotri su učestvovala čak 24 folklorna ansambla, a za sve njihove predstavnike je u trebinjskoj gradskoj upravi bio organizovan i prijem...

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?