USTOLIČENJE VLADIKE GRIGORIJA 16. SEPTEMBRA U DIZELDORFU, DIMITRIJA 23. SEPTEMBRA U TREBINJU


USTOLIČENJE VLADIKE GRIGORIJA 16. SEPTEMBRA U DIZELDORFU, DIMITRIJA 23. SEPTEMBRA U TREBINJU


Ustoličenje vladike Grigorija za vladiku Eparhije frankfurtske i cijele Njemačke biće održano 16. septembra u Dizeldorfu u Sabornom hramu Svetog Save, potvrđeno je za Top Portal iz Srpske pravoslavne crkve.


U DIZELDORFU ĆE UBUDUĆE BITI I SJEDIŠTE OVE EPARHIJE.


Novi episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije biće rukopoložen za episkopa  i ustoličen na tron hercegovačkih vladika 23. septembra u Sabornom hramu u Trebinju. Ustoličenje i liturgiju predvodiće patrijarh Irinej.


Dosadašnji vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije na Saboru Srpske pravoslavne crkve koji je održan početkom maja ove godine izabran je za episkopa u Njemačku, a za njegovog nasljednika monah iz manastira Tvrdoš Dimitrije Rađenović.


Vijest da je Sveti arhijerejski sabor  imenovao vladiku Grigorija za episkopa eparhije frankfurtske i cijele Njemačke šokirala je i rastužila cijelu Hercegovinu, jer je vladika Grigorije preporodio ovaj kraj u svakom smislu.


Na vladičanskom tronu hercegovačke eparhije episkop Grigorije je ustoličen po blagoslovu patrijarha srpskog Pavla od strane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, 3. oktobra 1999., kada je stao na čelo srpskog naroda u Hercegovini i postao njegov duhovni vođa.


Vladika Grigorije nije bio omiljen samo među pravoslavnim vjernicima, već i među građanima drugih vjeroispovijesti, jer je bio čovjek mira i dijaloga.


U Mostaru je bio inicijator brojnih religijskih susreta koji su imali jako pozitivan odjek na pomirenje i suživot u ovom gradu, a bio je i na čelu Međureligijskog vijeća BiH.  Za njegovog stolovanja u Hercegovini obnovljene su i izgrađene brojne crkve i manastiri, započela je obnova Saborne crkve u Mostaru, a Crkva je realizovala i druge brojne zapažene projekte koji su preporodili istočnu Hercegovinu.


U Hercegovini kažu da je vladika Grigorije  za nepunih 20 godina episkopovanja u Hercegovini i primorju ostavio djela vrijedna i ravna svetim hercegovačkim vladikama Sv.Danilu Humskom, Sv.Vasiliju Ostroškom, Sv.Avksentiju, Sv.Petru Zimonjiću.


Vladika Grigorije u svojoj besjedi u Mostaru krajem maja zamolio je sve vjernike da budu od pomoći i pri ruci novom episkopu koji će uskoro preuzeti kormilo broda Crkve u Hercegovini.


“Molim vas da ga primite dobornamjerno, otvorenog srca i raširenih ruku“, rekao je vladika Grigorije.


On je zamolio vjernike da pomažu jedni drugima i da uvijek budu iznad svih podjela, razmirica i sukoba.


“Hvala vam draga braćo i sestre, dragi sveštenoslužitelji i mili prijatelji, što ste uvijek bili uz mene, i u radosti i u brizi, kad se pjevalo i kad se tugovalo, kada se radilo i gradilo, kada se odmaralo i slavilo, kad se padalo i kada se ustajalo. Ponijeću vas u srcu i pominjaću u svojim molitvama, a vas molim da se i vi molite za mene da bih dostojno ispunio novi zadatak koji mi je povjeren od Svete crkve“, rekao je vladika Grigorije u emotivnoj besjedi.


Vladika Grigorije dobio je na upravljanje značajnu i veliku eparhiju u Njemačkoj kako bi u njoj sredio stanje.


 


 


Top Portal

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?