HERCEGOVCI I CRNOGORCI OBILJEŽILI GODIŠNJICU KLOBUČKE BITKE


HERCEGOVCI I CRNOGORCI OBILJEŽILI GODIŠNJICU KLOBUČKE BITKE


JEDINSTVO KOJE TRAJE VIJEKOVIMA


U mjestu Klobuk, između Trebinja i Nikšića, kod spomen kapele izgrađene u pomen na 162 borca Crnogorsko hercegovačkog bataljona, koji su na ovom mjestu izginuli u borbama sa autrougarskim jedinicama 1915. godine, služen pomen i održan tradicionalni čas istorije.


Na Kolobuku, gdje je obilježeno i stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata, obreli su se potomci i poštovaoci nekadašnjih srpskih ratnika iz Hercegovine i Crne Gore, kao i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji je ovom prilikom istakao opredjeljenje njegove administracije da se ovakve tradicije moraju njegovati, jer čuvaju uspomene na slavnu i stradalnu srpsku prošlost. 


„Udruženje poštovalaca i potomaka oslobodilačkih ratova nas je obavijestilo da je  kapela u lošem stanju, na šta se naša administracija odmah opredijelili da odvojimo novac i da u godini, u kojoj obilježavamo i stogodišnjicu oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, nakon 94 godine po prvi put obnovimo ovo sveto mjesto”, istakao je gradonačelnik Petrović.


On je istakao da će, do 13. novembra, datuma kada je oslobodilačka srpska vojska prije stotinu godina umarširala u Trebinje, u ovom gradu biti još značajnih manifestacija, jer, kako kaže, buduće generacije moraju vraćati dug prema hrabrim precima na način da pamte njihova slavna djela i održavaju ovakva mjesta.


„Više stotina naših predaka se na ovim vrletima borilo godinu i po dana, omogućavajući da se srpska vojska preko albanske golgote spasi na Krfu, jer je ovo bila glavna brana austrougarskoj vojsci sa zapada da krene na istok i presiječe povlačenje srpske vojske“, podsjetio je gradonačelnik Petrović. 


U ime mještana Klobuka okupljene je pozdravio Radomir Stijačić, naglašavajući da će i sjećanje na Klobučku bitku i Spomen kapelu podignutu u čast stradalim Hercegovcima i Crnogorcima, Klobučani održavati koliko je to u njihovoj moći.


I on i gradonačelnik Petrović su pozvali na jedinstvo srpskog naroda, koji je u graničnom pojasu sa Crnom Gorom uvijek bio jedinstven i, kako kažu, traje vijekovima.


  U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su guslari Miljan Miljanić i Slavko Goranović…

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?