POČEO SA RADOM HIPERBARIČNI CENTAR


POČEO SA RADOM HIPERBARIČNI CENTAR 


ODAHNULI PACIJENTI ISTOČNE HERCEGOVINE


Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i vlasnica Centra za hiperbaričnu oksigenaciju “Baromed” iz Beograda Brankica Stević, otvorili su u trebinjskoj Bolnici Baromedicinski centar u kome za početak djeluje jedna barokomora, ali će već za koji mjesec stići i druga, što će zadovoljavati potrebe bolesnika istočne Hercegovine za ovim tretmanima.


“U pitanju je pozitivan primjer javno-privatnog partnerstva između JU Bolnica Trebinje i “Baromeda”, što predstavlja zadovoljstvo i svim našim sugurađanima, ali i svima iz Hercegovine, jer ubuduće neće morati putovati van svoje regije zbog tretmana barokomore”, kazao je na otvaranju gradonačelnik Petrović, preciziravši da je u pitanju najsavremenija komora neophodna naročito bolesnicima sa dijabetesom.


Brankica Stević, rođena Trebinjka, precizirala je da Trebinje ima oko 2.500 dijabetičara, te da dobar dio njih ima upravo komplikacije za koje je potrebno liječenje hiperbaričnom komorom.


Upravo ova vrsta medicine će im pružati pomoć u prevazilaženju i saniranju njihovih zdravstvenih problema. Dva lekara trebinjske Bolnice, zajedno sa medicinskim tehničarima koji su imali dodatnu edukaciju za hiperbaričnu oksigenu terapiju, pregledali su zanačajan broj pacijenata koji će u narednih par dana imati svoje prve tretmane u prvoj od dve predviđene hiperbarične komore koje će delovati u ovom Centru”, kazala je Stevićeva.


Ona je napomenula da je i druga barokomora u procesu nabavke i u Trebinje će stići za par mjeseci, pa se u bliskijoj budućnosti očekuje i proširenje kapaciteta.


Stevićeva je istakla da je direktor Bolnice Trebinje Borislav Grubač uspio da zaključi ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, a potom je sklopljen i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na bazi javno-privatnog partnerstva.


Tretmani, koji mogu da traju od 60 do 90 minuta, rade se pod pritiskom većim od atmosferskog sa stoodstotnim medicinskim kiseonikom, što znači da pristup barokomori imaju i pacijenti sa oštećenim krvnim sudovima.


Radno vrijeme Centra će biti od 7 do 22 časa, sa mogućnošću produžetka i eventualnih vanrednih situacija, a za rad na barokomori je uposlen i adekvatan kadar.


Ovo je potvrdio i direktor Bolnice Trebinje Borislav Grubač, koji kaže da će šest zdravstvenih radnika koji će ovdje raditi edukovano i sposobno za rad na hiperbaričnoj komori, a pacijenti će ovdje imati tretmane sa uputnicom ljekara porodične medicine, uz određenu participaciju, ukoliko od nje nisu oslobođeni.


Na ovaj je način, dodaje, riješeno ono što je obečano prije tri-četiri mjeseca, a to je rješavanje liste čekanja kod liječenja svih bolesti, pa i u djelatnosti baro-medicine, jer se u drugim centrima Republike Srpske na ovaj tretman čekalo i po pola godine…

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?