26 GODINA OD FORMIRANJA NEVESINJSKE BRIGADE


26 GODINA OD FORMIRANJA NEVESINJSKE BRIGADE 


SIMBOL BORBE ZA ČAST I SLOBODU


Parastosom poginulim borcima, polaganjem cvijeća i druženjem bivših saboraca danas je u Nevesinju  obilježen Dan Nevesinjske brigade. Ova vojna formacija formirana prije 26 godine tokom rata stekla veliki ugled i bila garant slobode i opstanka srpskog naroda u Hercegovini.


U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služen je pomen za sve poginule borce u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Delegacije Boračke organizacije RS, opštinskih boračkih organizacija iz Hercegovine, opština Nevesinje i Istočni Mostar, Opštinske organizacije nestalih, Ratnih veterana i Udruženja „Nasljeđe“ položile su cvijeće kod Centralnog spomen obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu. Vijenci su položeni i kod Spomenika slobode na Gradskom trgu.


U Spomen sobi upaljene su svijeće i još jednom odata počast poginulim borcima.


Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da je datum osnivanja Nevesinjske brigade veoma važan u istoriji Nevesinja i Hercegovine i da je mnogo uticao na život generacija rođenih u ratu i nakon rata.


− Od 16. juna 1992. godine do kraja rata brigada je držala vrata Hercegovine široka 98 kilometara, oduprla se brojnim iskušenjima i izvojevala vojničke bitke − istakao je Avdalović.


On je prenio pozdrave legendarnog komandanta Novice Gušića koji je saborcima čestitao Dan brigade.


U kratkom podsjećanju na ratne devedesete bivši komandant Nevesinjske brigade pukovnik Ranko Prodanović naglasio je da je ova vojna formacija imala slavan ratni put i da tokom rata nije izgubila nijedan pedalj svoje teritorije.


Prodanović je naglasio da je minuli rat iznijela mladost o čemu najbolje svjedoči Nevesinjska brigada koja je bila jedna od najmlađih operativnih jedinica u sastavu Vojske RS.


On je dodao da su hrabri borci ove jedinice učestvovali u najvećim bitkama za odbranu RS .


− Moramo biti ponosni na naše borce koji su pokazali čojstvo i junaštvo i srećni jer smo stvorili Republiku Srpsku − zaključio je Prodanović.


Na časnom i herojskom putu poginulo je 476 pripadnika Nevesinjske brigade i preko hiljadu je ranjeno. Za ratne i vojničke zasluge ova vojna formacija je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića, a opština Nevesinje dobila je „Orden Republike Srpske“ – najveće republičko priznanje koje se dodjeljuje za izuzetne zasluge prema državi, kao simbol borbe za čast i slobodu.


Radio Nevesinje

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?