TREBINJCI U DOLINI HEROJA NA SUTJESCI


TREBINJCI U DOLINI HEROJA NA SUTJESCI 


Na Tjentišu se danas, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obilježava 75 godina od Bitke na Sutjesci, gdje je otputovalo više od stotinu poštovalaca NOR-a i članova Socijalističke partije iz Trebinja.


Obilježavanju prisustvuju i predsjednik Odbora Milenko Savanović, ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske,  Milenko Ristić, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, kao i lider Socijalističke partije RS Petar Đokić. 


Na Sutjesku su stigli i predatavnici crnogorskog SOBNOR-a, kao i brojni građani Crne Gore i svih krajeva Republike Srpske. 


Na Spomen kosturnici i centralnom spomeniku u Nacionalnom parku "Sutjeska" položeno je cvijeće i održani prigodni govori, u znak sjećanja na pale heroje.


Tokom Bitke na Sutjesci, koja se smatra prekretnicom u Drugom svjetskom ratu na području bivše Jugoslavije, poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta. 


Borbe u okviru Pete neprijateljske ofanzive, operacije koju su nacisti nazvali kodnim imenom "Švarc" /Crno/, su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem snaga sila Osovine i kvislišnških snaga NDH protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore. 


Za završetak borbi uzima se jun 1943. godine na Tjentištu, probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?