KONFERENCIJA O KLIMATSKIM PROMJENAMA: Trebinje ugostilo eksperte iz regiona


KONFERENCIJA O KLIMATSKIM PROMJENAMA: Trebinje ugostilo eksperte iz regiona


 U Trebinju je danas, u organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, u saradnji sa Gradom Trebinjem, u Kulturnom centru počela jednodnevna konferencija o klimatskim promjenama pod nazivom „Klimatske promjene, rizici i zajedničko djelovanje u regionu“.


Svoja zapažanja i stručne radove iz ove oblasti tokom dana predstaviće regionalni eksperti u problematici klimatskih promjena iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


Izražavajući zadovoljstvo zbog organizacije ovakve konferencije, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da moderno društvo nije ni svjesno šta se događa kada su u pitanju ekstremne poplave ili ekstremne suše.


„Iza nas su ektremne godine, prošle godine na prostoru Zapadnog Balkana je bilo sedam ekstremnih toplotnih talasa, 2010. su bile velike poplave koje su odnijele ljudske živote i mi to ovdje trpimo”, rekla je Srebrenka Golić i naglasila da je cilj resornog ministarstva da se kroz određena dokumenta ali i sredstva globalnog fonda što uspješnije adaptiramo na klimatske promjene u narednim godinama.


Anders Haldeberg, ambasador Kraljevine Švedske, koja u BiH pruža veliku pomoć u ovoj oblasti u BiH, rekao je da su klimatske promjene globalna stvarnost i da se svi, bez razlike, moramo maksimalno angažovati na ublažavanju ovog problema.


„Ovo se mora naći na vrhu prioriteta političara regiona, i prisustvo resorsnog ministarstva i gospođe Golić me najiskrenije raduje”, rekao je Haldeberg.


Zamjenik gradonačelnikla Trebinja Mirko Ćurić je izrazio zahvalnost povodom organizovanja konferencije u našem gradu i rekao da su klimatske promjene i za Trebinje izazov koji zahtjeva odgovor.


U proteklom period, dodao je Ćurić, urađeni su značajni koraci kada je u pitanju preventivno djelovanje po pitanju požara na području Trebinja.


Ima pomaka u ekološkoj svijesti, ove godine smo napravili korake u preventivnom djelovanju, kao i u formiranju novih vatrogasnih društava u Trebinju kako bi preventivno djelovali na pojavu požara“, ističe on.


Stevan Bekan, direktor Javne ustanove „Ekologija i bezbjednost“, koja je i koorganizaor konferencije, rekao je da je jedan od glavnih ciljeva susreta eksperata regionalna saradnja, koju će nastaviti na unapređuju posebno u oblasti zaštite od elementarnih nepogoda.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?