MUZEJ HERCEGOVINE: Predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske


MUZEJ HERCEGOVINE: Predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske


 Prvi tom Enciklopedije Republike Srpske, u izdanju Akademije nauka i umjetnosti RS, predstavljen je večeras trebinjskoj publici u Muzeju Hercegovine.


Prva knjiga ovog kapitalnog nacionalnog projekta na 783 stranice donosi oko 1.500 odrednica o događajima, mjestima, pojavama i ličnostima važnim za istoriju Republike Srpske, a kolektivno je djelo velikog broja angažovanih saradnika, naučnih i stručnih radnika i kulturnih poslenika raznolike stvaralačke provinijencije.


Predsjednik Akademija nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović istakao je da je Enciklopedija svojevrsna lična karta Republike Srpske, naučni dokument koji bi trebalo da istakne i trajno zaštiti identitet Srpske, njenu istoriju, kulturu i tradiciju, pritom zasnovan na provjerenim činjenicama i sigurnim izvorima, od značaja za prošlost, sadašnjost i smjernicama za budućnost Srpske.


„Posebni cilj i zadatak ovog poduhvata jeste da pokaže da smo mi u Republici Srpskoj po kulturi, običajima, načinu ispoljavanja svoje samosvijesti, narod koji ima svoju istoriju. Nikada ovi krajevi nisu bili ‘tera inkognita’, već prostor gdje je oduvijek bujao život. Istražujući za potrebe Enciklopedije ustanovili smo da ima 75 istorijskih nalazišta koji pokazuju kako se razvijao život ovog prostora“, kazao je Kuzmanović.


On je podsjetio da je Republika Srpska na specifičan način pristupila ovom važnom nacionalnom poslu, tako što je najprije Narodna skupština donijela Zakon o enciklopediji, nakon čega je njena izrada prestala da bude pitanje volje – a postala imperativ.


Prva nagrada na prestižnom Sajmu knjiga u Beogradu, podsjetio je Kuzmanović, najbolja je potvrda da je prvi tom Enciklopedije RS urađen kvalitetno i po svim standardima enciklopedistike.


Generalni sekretar Akademije nauka i umjetnosti RS Dragoljub Mirjanić rekao je da će Enciklopedija Republike Srpske biti nezaobilazan priručnik sistematizovanog znanja iz raznih naučnih disciplina, kulture i umjetnosti, te će služiti širokom krugu korisnika i doprinositi širenju istine o Republici Srpskoj.


On je napomenuo da je izrada Encikloredije veoma obiman i zahtjevan posao – na prikupljanju, obradi i provjeri činjenica, pritom veoma odgovoran jer ne dozvoljava materijalnu grešku.


„Mi smo za sada skupili 11.307 odrednica za cijelu enciklopediju. Planiramo da svaki od njih bude obrađen u ukupno pet tomova, a naredni bi trebalo da se pojavi u oktobru ove godine. Mislim da ćemo uspjeti da svake godine objavimo po jedan tom kako bi Enciklopediju RS kompletirali najdalje za tri ili četiri godine“, kazao je Mirjanić.


Otvarajući u ime domaćina promociju, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da Enciklopedija, osim opšteg značaja, ima i specifičnu vrijednost – zato „što je iznova sagledala minule događaje i procese, što je donijela njihove naučno fundirane kvalifikacije i što je na mnoga sporna pitanja bacila novo svjetlo“.


Enciklopedija Republike Srpske, kazao je Petrović, imaće izuzetan značaj za učenike, studente i naučne istraživače, ali i one koji imaju ambicija da svoje ekonomske projekte situiraju u Republici Srpskoj.


„Sa Enciklopedijom na stolu svaki kreativac – bio on naučnik, umjetnik ili biznismen – ima šansu da bolje osmotri naše humane i materijalne resurse i da jasnije definiše prostor u koji će plasirati svoje ideje, projekte ili nova naučna istraživanja“, kazao je Petrović.


Po jedan primjerak prvog toma Enciklopedije Republike Srpske, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović uručio je ,gradonačelniku Trebinja Luki Petroviću, vladiki ZHiP Dimitriju  načelniku Ljubinja Darku Kruniću, kao i predstavnicima drugih hercegovačkih opština, zatim Muzeju Hercegovine, Narodnoj biblioteci, Radio Trebinju...


 


RT/SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?