AGRARNI FOND: POMOĆ PČELARIMA POČETNICIMA


AGRARNI FOND: POMOĆ PČELARIMA POČETNICIMA


Trebinjski Agrarni fond podijelio je stotinu košnica za dvadeset trebinjskih pčelara koji su tek otpočeli sa pčelarstvom i imaju od jedne do pet košnica, pa će na ovaj način, uz obuku koju će za njih organizovati takođe Agrarni fond, formirati svoje male pčelinjake.


Cjelokupan projekat, vrijedan 20.000 mataka, realizuje se u dvije faze, jer, nakon prvih stotinu košnica, slijedi i podjela još stotinu, za još dvadeset pčelara, pa će svaki od njih dobiti po pet  košnica, vrijednosti 500 maraka.


„U pitanju je komplet košnica, koja podrazumijeva ram, dvije kocke, poklopac, hranilicu i podnjaču, a sve je urađeno u trebinjskoj stolarskoj radionici, kako bi cjelokupan posao bio završen u domaćoj radinosti“, objasnio je nakon dodjele košnica direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina.


On objašnjava da je na rang listi prošao 31 pčelar, te da slijedi novi javni poziv za još devet pčelara početnika iz Trebinja.


S obzirom da su košnice podijeljene pčelarima koji nemaju veliko iskustvo u pčelarenju, Agrarni fond je, napominje Dutina, u saradnji sa Udruženjem pčelara „Leotar“ iz Trebinja, obezbijedio i besplatnu edukaciju u pčelarenju.


„Na ovaj način želimo da edukujemo ljude, kako bi se na što bolji način bavili pčelarstvom i da uvećavaju i razvijaju svoje pčelinjake, jer i sami znamo da je med jedan od brendova Trebinja koji se mnogo traži u našoj Hercegovačkoj kući, ali i inače na tržištu“, dodaje Dutina.


Aleksandar Gajić, koji ima porodicu sa petoro djece, kaže da svim članovima porodice nije teško raditi bilo koje poslove u poljoprivredi, pa su odlučili i da se bave pčelarstvom.


„Došao sam zajedno sa porodicom da preuzmemo košnice i da se zahvalimo Agrarnom fondu na ovoj donaciji koja će nam mnogo koristiti, ali će nas i naučiti nekim stvarima koje su nama početnicima sigurno nove u pčelarenju“, rekao je on.


Zahvalnost na donaciji izrazio je i Neđo Cerovina koji ima već pet košnica pčela, pa će mu, kako kaže, novih pet košnica doći kao dobra pomoć da proširi društva i formira mali pčelinjak...


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?