NEDJELJNIK / Vladika Grigorije prvi put otkrio razloge zašto je napustio BiH


NEDJELJNIK / Vladika Grigorije prvi put otkrio razloge zašto je napustio BiH


Vladika Grigorije je za novi broj Nedeljnika prvi put u javnosti govorio o odluci da napusti mjesto episkopa zahumsko-hercegovačkog i preseli se u Frankfurt.


On je tako prvi put otkrio razloge nakon iznenadne odluke na proteklom Saboru SPC-a.


"Kada se, posljednjeg dana saborskog zasedanja, raspravljalo o sudbini Eparhije frankfurtske i sve Njemačke, između ostalog, postavilo se i pitanje ko bi mogao da se prihvati tog zaduženja i sjedne na tamošnji episkopski tron", kazao je vladika Grigorije.


"Budući da do rješenja, ni poslie višečasovne rasprave, nismo uspjeli da dođemo, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije predložio je da ja preuzmem tu obavezu i odgovornost, obrazlažući taj svoj predlog činjenicom da u obavljanju arhijerejske dužnosti imam višedecenijsko iskustvo, ali da isto tako, zbog svojih godina, imam i dovoljno energije i entuzijazma da se posvetim novoj misiji", ispričao je  vladika Grigorije.


"Vladičin predlog mi se učinio smislenim. Moja jedina molba bila je ta da novog zahumsko-hercegovačkog vladiku biraju među hercegovačkim monasima koji poznaju tamošnji narod i prilike. Predložio sam oca Dimitrija koji je istinski monah i isposnik, molitvenik i smirenouman čovek. 


O tome sam odavno razmišljao. Imao sam na umu da novi hercegovački vladika ne mora biti vičan biznisu i politici. Jer mnogo toga je izgrađeno, a eparhija je ekonomski stabilna i nezavisna, pa je samim tim i politički nezavisna. Novi episkop ima mogućnost da radi ono što najbolje zna - da se moli Bogu i propoveda. To je bila moja vizija", naveo je on.


Vladika Grigorije je rekao da odlazak u Njemačku doživljava kao "još jednu misiju te, u izvesnom smislu, i izazov, a sa sviješću da je i jedno i drugo moguće samo uz Božju pomoć". 


"Veoma je važno za svakog čovjeka to idenje napred, u susret novim obavezama, dužnostima, odgovornostima te izazovima koje život pred nas postavlja. Statičnost već sama po sebi nije dobra i ponekad su promjene nužne kako bismo se trgli i pomjerili iz životne zaparloženosti i prividne sigurnosti na koju smo navikli", rekao je on između ostalog. 


Vladika Grigorije za novi broj Nedeljnika govorio je i o svom odnosu sa Aleksandrom Vučićem, o tome kako je devedesetih organizovao studentske proteste, kako je izgradio političku nezavisnost Eparhije zahumsko-hercegovačke, u kakvom stanju ostavlja ratom podijeljenu Hercegovinu, o književnosti, fudbalu.


Radiosarajevo.ba

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?