EKONOMSKO VIJEĆE TREBINJE: INVESTIRANJE BRŽE I JEDNOSTAVNIJE


EKONOMSKO VIJEĆE TREBINJE:


INVESTIRANJE BRŽE I JEDNOSTAVNIJE


Grad Trebinje će i ubuduće izlaziti maksimalno u susret svim investitorima koji su ulagali ili žele ulagati u ovaj grad, a Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Britanska ambasada u BiH će sa svoga aspekta pružiti potporu kako bi se dobro upravljalo u smislu bržeg ekonomskog razvoja.


Ovo su zaključili učesnici sjednica Lokalnog ekonomskog vijeća (LEV) Grada Trebinja u proširenom sastavu, kojoj su, osim gradskih vlasti i lokalnih privrednika, prisdustvovali i predstavnici Britanske ambasade u BiH, Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svjetske banke. 


Britanska Vlada je, kako je rečeno, radi poboljšanja ekonomskog poslovanja, u različite opštine BiH već uložila 2 miliona funti, od raspoloživih 5 miliona, pa se dio preostalih sredstava očekuje da se uloži i u ovaj dio Bosne i Hercegovine.


Razgovarajući o unapređenju i većem privlačenju investitora u Trebinje, preko projekta LIFE koji se time bavi, a koji se provodi u partnerstvu sa ambasadom Velike Britanije u BiH, Piter Tomas, šef Odjeljenja za dobro upravljanje u ovoj ambasadi je istakao da oni i funkcionišu upravo na način da pomažu lokalnim zajednicama pri ekonomskom razvoju.


„Za uspjeh ovog projekta potreban je zajednički angžaman svih, a, s obzirom da sam obaviješten od strane Međunarodne finansijska korporacija, ali sam uvidio i sam, da je ovdje evidentan jako veliki i pozitivan napredak na području ekonomskog poslovnog rasta, tako da sa naestrpljenjem očekujem i da se zvanično uvjerim u taj poslovni rast, koji će svakako donijeti napredak i nova radna mjesta“, istakao je Tomas.


On je objasnio da se ti pozitivni pomaci ogledaju u poboljšanju poslovne klime u Trebinju, dok su predstavnici Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svjetske banke, naglasili da je očigledna povećana transparentnost za buduće investitore, sa smanjenim procedurama čekanja.


„Prva faza podrazumijeva izradu detaljne analize postojećih procesa i procedura, a u Trebinju narednog ljeta slijedi rad na poboljšanjima ponude poslovne zajednice, kako bi se u spetembru izašlo sa konkretnim preporukama gdje se mogu napraviti uštede i skratiti vrijeme za dobijanje određenih dozvola“, pojasnila je šef IFC za BiH Lada Bušavac.


Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić je izrazio zadovoljstvo što su prepoznati napori Trebinja da se, kako kaže, maksimalno izađe u susret svim potencijalnim investitorima u ovaj grad.


„Grad Trebinje može maksimalno ubrazti sve procedure koje treba provoditi radi investiranja, jer ćemo angažovati stručnjaka koji će raditi sve te poslove za investitore - od zahtjeva do dobijanja dozvola“, kazao je Ćurić, pojasnivši da procedure lokacijskih  uslova i građevinske dozvola zahtijevaju najviše posla, a to će uraditi Administrativna služba.


On je kazao da je od prošlogodišnje Investicione konferencije do danas sve više investitora koji žele ulagati u Trebinje, a među njima je najviše srbijanskih firmi, među kojim je i jedna tekstilna firma koja će zaposliti 80 novih radnika...

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?