RUSKI KOSMONAUT U TREBINJU: KRATKA ISKUSTVA IZ SVEMIRA PRED MLADIM TREBINJA


RUSKI KOSMONAUT U TREBINJU:


KRATKA ISKUSTVA IZ SVEMIRA PRED MLADIM TREBINJA


Pilot kosmonaut Ruske Fedracije A. M. Samokutjaev, predstavnik “Naučno-istraživačkog probnog centra za pripremu kosmonauta J. A. Gagarina”, razgovarao je u galeriji Muzeja Hercegovine sa trebinjskim srednjoškolcima o svemiru i, kako je rekao, pogledu na svemir iz perspektive zemlje.


“Na zemlju moramo gledati kao na jedan veliki brod koji plovi u svemiru i na kome živimo, ali to moramo ivoditi tako što svoj brod moramo čuvati, kako bi se spasili na njemu”, kazao je Samokutjaev. 


Ruski kosmonaut je istakao je da je sa jedne strane lakše živjeti u kosmosu jer je tamo čovjek slobodan sa više prostora za sebe, dok je sa druge strane ipak lakše na Zemlji, jer ste tu, kako kaže, sa porodicom i prijateljima.


On je podsjetio da je u svemir prvi put išao 2011. godine, a uskoro će, kako dodaje, opet tamo u posjetu. 


„Ne postoji starosna granica za odlazak u svemir, bitno je da je čovjek potpuno zdrav. Prvi put kada vas izaberu, poželjno je da imate od 35 godina pa nadalje, a kasnije se samo gleda na zdravlje“, dodao je on.


Samokutjaev, heroj Ruske Federacije, istakao je da mladi treba da shvate da čovječanstvo ne stoji u mjestu već ide krupnim koracima naprijed ka ostvarivanju svojih ideja, te da je to najvažnija poruka 12. aprila 1961. godine, dana kada je Juri Gagarin izveo svoj istorijski – prvi let u kosmos.


„Ta se poruka u određenoj mjeri izgubila i naša je želja da je obnovimo među mladima, da se i oni angažuju na tom putu kako su to činili naši očevi i djedovi. Danas se više bavimo politikom, umjesto naukom i temama od opšteg razvoja čovječanstva, a kosmos je toliko daleko od politike, objedinjuje sve narode, sve nacionalnosti u jedno“, kaže Samokutjaev.


Organizatori druženja Trebinjaca sa ovim kosmonautom su Kulturno-informativni Centar Moskva, Centar ruskog jezika i kulture „Vozroždenie“, Grad Trebinje, uz podršku Uprave Grada Moskva, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana polijetanja prvog čovjeka u kosmos…

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?