POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA PALATU PRAVDE


POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA PALATU PRAVDE


Zamjenik šefa misije Delegacije EU u BiH Kaldun Sino položio je, zajedno sa predstavnicima pravosudnih institucija Trebinja, kamen temeljac za izgradnju Palate pravde u ovom gradu koju, sa 1,5 miliona eura, finansira Evropska unija, a 970.000 maraka je infrastrukturni i dokumentacioni udio samog Grada Trebinja.


“Ovo je jedan od mnogih projekata u sektor pravosuđa od strane Evropske unije  koja je tokom proteklih godina u pravosuđe BiH uložila više od 50 miliona eura, od čega je 20 miliona uloženo u infrastrukturu, jer dobro funkcionisanje pravosuđa je bitan preduslov za pristupanje Bosne I Hercegovine Evropskoj uniji”, rekao je ovom prilikom Sino.


On je precizirao da je infrastruktura samo dio svega toga, jer je, kako kaže, potrebno uložiti i u samo pravosuđe kroz podršku razvoja sistema upravljanja predmetima i kroz podršku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, s obzirom na potrebu jake vladavine prava za pridruživanje BiH Evropskoj uniji, pri čemu se očekuje i partnerstvo I angažovaost samih građana ove zemlje.


Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je objasnio da će, pored činjenice da će objekat Palate pravde nanovo ukrasiti ionako lijepo Trebinje, ova zgrada dati veliki doprinos boljim uslovima rada pravosuđa.


“Smatram da je Palata pravde i zbog pravosuđa i zbog samih građana izuzetno važna za Hercegovinu, jer će se na jednoj lokaciji naći sve pravosudne institucije, što će doprinijeti boljem i efikasnijem radu na dobrobit svih”, kazao je Kasipović, preciziravši da je rok za izgradnju godina dana.


I gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na objektu Palate pravde, ali i resornom ministarstvu koje je kandidovalo Trebinje za ovakav objekat.


“Mi smo za godinu i četiri mjeseca uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose, porušili objekte na postojećem lokalitetu, doveli infrastrukturu za oborinsku i kanalizacionu mrežu, te struju i optiku, a paralelno su se vodili poslovi obezbjeđivanja izvođača radova i nadzora, tako das mo danas došli i do početka konkretnih građevinskih poslova koji će se, siguran sam, završiti u rekordnom roku i na valjan način”, kazao je gradonačelnik Petrović, i sam uvjeren u buduću bolju efikasnost rada trebinjskog pravosuđa.


U to je uvjerena i predstavnica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružica Jukić koja je na ceremoniji u Trebinju istakla da ovaj Savjet prepoznaje sve poteškoće bh pravosuđa i da je samim tim nova Plata pravde u Trebinju itekako dobro došla za bolji i efikasniji rad.


U Palati pravde će biti smješteni Okružni i Osnovni sud, Okružno tužilaštvo, te Odjeljenje za podrušku svjedocima, kao i prostorije za Sudnsku policiju i prostorije za zadržavanje.


Zamjenik šefa misije Delegacije EU u BiH Kaldun Sino sastao se sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem i posjetio prostorije pravosudnih institucija u Trebinju… 


 


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?