PJEŠKE IZ NEVESINJA DO MANASTIRA OSTROGA


 PJEŠKE IZ NEVESINJA DO MANASTIRA OSTROGA


U pred praznične dane, kada se polako spremamo za slavu našeg Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca na poklonjenje kod svog zemljaka i zastupnika pred Bogom, su među prvima stigli braća i sestre Hercegovci iz Nevesinja. To ne bi bilo toliko neobično, da oni nisu stigli na poklonjenje hodajući od Nevesinja do Ostroga 4 dana. O tome će Vam oni najbolje reći:


”PED ”Zimomor” već šesti put za redom, hoda u čast našeg zaštitnika Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Svaki korak koji pređemo jedna je molitva i zahvala za sve blagoslove koji su nam dati.


Za nas pravoslavne hrišćane jedini pouzdan put je naš Gospod Isus Hristos, tako da ova hodočašća obasjavaju našu dušu i vraćaju nas na pravi put.


Inače PED ”Zimomor” je planinarsko ekološko društvo iz Nevesinja koje radi na očuvanju pravih vrijednosti. Pored toga što organizujemo planinarske izlete, iz našeg slavnog Nevesinja hodočastimo i u naše svete Prebilovce i manastir Žitomislić.


Hodočašće u manastir Ostrog traje četiri dana, u etapama od 25 km (prvi dan), 25 km (drugi dan), 50 km (treći dan), 50 km (četvrti dan). Tokom četvorodnevnog putovanja prolazimo nekoliko hercegovačkih sela (Odžak, Zovi Do, Lukavac), pa preko Korita (Bileća) do crnogorskih sela (Crkvice, Koprivice, Muževice i Trepče). Poslednji dan hodočašća iz Trepče prolazimo pored Slanog jezera, Carevog mosta, a potom starom cestom do manastira Ostrog, gdje smo uvijek srdačno dočekani i obasjani svjetlošću ovog svetog mjesta.


U našoj ”kući” PED ”Zimomor” vlada radost prijateljstva jer srećna je svaka kuća u kojoj zajedno djeca i odrasli vjeruju u Boga!


Izvor: Zvanični sajt Manastira Ostrog

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?