FESTIVAL FOLKLORA I TRUBE: SIRTAKI UZ PRATNJU DRAGAČEVSKE TRUBE


FESTIVAL FOLKLORA I TRUBE: SIRTAKI UZ PRATNJU DRAGAČEVSKE TRUBE


Nastupom šest folklornih društava iz Hercegovine, Grčke i Bugarske, u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“ u Trebinju je održan peti po redu „Međunarodni festival folklora i trube 2018.″ koji zajedno priređuju Turistička organizacija grada Trebinja i organizacija “Blue Diamond Events” iz Beograda.


Uz tri domaća kulturno-umjetnička društva - „Hercegovina“, „Alat“ i „Jovan Dučić“, tradicionalnom pjesmom i igrom svojih krajeva i naroda predstavila su i društva iz Grčke i Bugarske, a specijalni gosti festivala bili su učesnici Sabora trubača u Guči.


Iako je kiša omela veliku tradicionalnu manifestaciju koja na Trgu slobode u Trebinju svake godine okupi i po nekoliko hiljada gledalaca, ove su godine u Sportskoj dvorani folklorna društva propraćena u nešto manjem broju, ali je oduševljenje bilo jednako dobro i tradicionalno vesela atmosfera.


Da vremenske prilike ipak nisu bile prepreka da se i ove godine uspješno organizuje festival potvrdio je direktor Turističke organizacije Trebinje Marko Radić, koji je izrazio zadovoljstvo što se trebinjska publika i turisti koji su u Trebinju ostali na produženom  prvomajskim odmoru mogli da uživaju u nacionalnim igrama i pjesmama Bugarske, Grčke, ali i Srbije i Hercegovine.


“Iako je zbog kiše izostala planirana velika fešta na Trgu, ipak smo imali jedno lijepo veče koje, osim zabave, ima za cilj upoznavanje naših gostiju sa našom kulturom i tradicijom, ali i domaće stanovništvo svake godine na ovom festivalu ima priliku da se upozna sa folklorom širom svijeta, a svake godine ugostimo društva iz različitih zemalja”, kazao je Radić.


Korsomilos Huljaradon, iz grčkog Folklornog društva grada Janjina, izrazio je veliko zadovoljstvo gostoprimstvom u Trebinju kome su se, kako kaže, nastojali odužiti što boljom igrom.


“Naročito je dobro prihvaćeno izvođenje našeg čuvenog sirtakija, što je nas podstaklo da još bolje igramo u ovom prelijepom gradu”, dodao je Huljaradon.


Osim sirtakija, atmosferu u Sportskoj dvorani “Miloš Mrdić” posebno su usijali Dragačevski trubači koji su svu publiku podigli na noge…

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?