POLJOPRIVREDNICIMA BESPLATNE SADNICE PAPRIKA I PARADAJZA


POLJOPRIVREDNICIMA BESPLATNE SADNICE PAPRIKA I PARADAJZA


Trebinjski Agrarni fond podijelio je oko 20.000 sadnica parike i paradajza iz sopstvenih rasadnika za dvadesetak poljoprivrednih proizvođača, a vrijednost cjelokupnog sadnog materijala je oko 15.000 maraka. 


“Sadnice su potpuno besplatne, a podijeljene su svim poljoprivrednicima Trebinja koji su se javaili na javni poziv za dodjelu rasada i to one količine koje su oni tražili”, kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.


On objašnjava da poljoprivrednici u ovom slučaju nemaju nikakvu obavezu prema Agrarnom fondu, sa čijim su se predstavnicim dogovorili da viškove onoga što proizvedu, a to neće biti male količine, mogu predati  Agrarnom fondu.


“S obzirom da su svi dobijali od 300 do 700 sadnica, poljoprivrednici će zasigurno imati  velike količine povrća, a ako ga ne budu mogli plasirati na tržište, Agrarni fond će im u tome pomoći, jer mi ove godine organizujemo otkup poljoprivrednih proizvoda, što je prvi ovakav poduhvat još od vremena kada su u Trebinju ukinute zadruge”, dodaje Dutina.


Kaže da Agrarni fond, u svrhu podsticaja poljoprivrede,  uskoro dijeli i pčelarske pakete, po pet košnica za dvadeset pčelara u prvoj fazi, a idućeg mjeseca slijedi I javni poziv za dodjelu mini grantova poljoprivrednim proizvođačima zainteresovanim za opremanje  poljoprivrednih gazdinstava, kao i poziv za subvencionisanje Udruženja korisnika voda kojim će ove godine 40% električne energije za pumpne stanice plaćati Agrarni fond, a obnavljaće se i objekti za držanje stoke na selu, subvencionisati poljoprivrednici koji su imali štete od elementarnih nepogoda i divljih životinja isl.


Nikola Soldo će, kaže, ove godine posaditi oko 30.000 strukova paprika i paradajza, pa će mu 500 sadnica paradajza i 500 paprika koje je dobio itekako dobro doći.


“Ovim se bavim već dvadeset godina, ali je ovo prvi put da od bilo koga dobijem nešto, tako da sam vrlo zahvalan Agrarnom fondu na ovoj pomoći, s obzirom da sve moram kupiti i da su ulaganja velika”, kazao je Soldo.


I Milenko Bošković je dobio po 150 sadnica paprika i paradajza, a s obzirom da je, kako kaže, rasad kvalitetan i dobra sorta, očekuje dobar prinos i od ovih hibrida, ali i od sopstvenog rasada…

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?