SABRANE ŠTETE OD ELEMENTARNIH NEPOGODA I NAPADA VUKOVA


SABRANE ŠTETE OD ELEMENTARNIH NEPOGODA I NAPADA VUKOVA


Trebinjski poljoprivrednici su u drugoj polovini 2017. godine pretrpjeli oko milion ipo šteta od požara, suša, ali i napada divljih zvijeri na stočni fond, od čega su najviše poharali požari, gdje je nadležnom Gradskom odjeljenju za poljoprivredu prijavljena šteta u 47 naseljenih gradskih mjesta.


„Štete od požara su nesumnjivo najveće, a od 47 naseljenih mjesta koje je zahvatao požar, ukupna opožarena površina je 9.102 hektara, od toga 8.411, 69 hekrara u državnoj svojini, a 690, 69 hektara je privatna svojina, gdje je ukupna procijenjena šteta milion i 287.213 maraka“, kaže Jovo Runjevac, referent ovog odjeljenja.


On kaže da je direktna šteta, koja je procijenjena na voćkama i poljopivrednim kulturama, bez izgorene drvne mase, kod poljoprivrednih proizvođača 137.863 marke.


Runjevac dalje navodi da su u seoskoj regiji Ljubomira, u selu Ukšići, zabilježene štete od gradonosnih čestica u visini od 6.800 KM, koje su djelimično ili sto postotno uništile poljoprivredne kulture početkom avgusta, dok je od napada divljih životinja, odnosno, vuka i divljih pasa, u regijama Zupci i Orovac, štete procijenjene na  8.150 maraka od zaklanih ovaca i krava.


Takođe su zabilježene i štete od olujnih vjetrova koji su nanijeli blizu 5.000 maraka štete plasteničkoj proizvonji u pojedinim prigradskim naseljima oko Trebinja, kao i nešto pojedinačnih šteta na voćkama od suše takođe u prigradskim naseljima.


Runjevac dodaje da su djelimično iz gradskog  granta za poljoprivredu isplaćeni svi oni poljoprivrednici kod kojih je procijenjeno da postoje realni osnovi za obeštećenje...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?