DUČIĆEV DAN – POETIKA MILUTINA BOJIĆA


DUČIĆEV DAN – POETIKA MILUTINA BOJIĆA


Nastavkom projekta “Poetička istraživanja srpske književnosti 20. vijeka“, koji provode Institut za književnost i umetnost i Učiteljski fakultet u Beogradu, zajedno sa Dučićevim večerima poezije, sinoć je u Muzeju Hercegovine promovisan deseti po redu zbornik iz ove edicije „Poetika Milutina Bojića“.


Rukovodilac projekta, dr Svetlana Šeatović sa Instituta za književnost i umetnost Beograd je ovom prilikom istakla da je zbornik, nastao na prošlogodišnjem „Dučićevom danu“,  višestruko značajan, jer je nastao u povodu stogodišnjice od njegove smrti, u okviru tema Velikog rata, ali je o Bojićrvom radu, osim „Plave grobnice“, malo znalo u javnosti.


Ovaj zbornik od 32 rada je prvi zbornik o Milutinu Bojiću koji je ikada urađen do sada i zato je izuzetan značaj Biblioteke „Milutin Bojić“ sa kojom smo sarađivali i „Dučićevih večeri poezije, jer smo svi zajedno dali potpuno novo svetlo o pesniku koji je imao svest o integralnom povezivanju srpskog kulturnog prostora, ali je imao i svest sa jednim kritičkim pristupom o srpskoj srednjevekovnoj državi“, kazala je Šeatović, dodajući da je Bojić čak i pjesnik putene strasti, nasljednik antičke književnosti, pisac darama u stihovima, a o tome se malo znalo.


Branko Vraneš, asistent na predmeti Srpska književnost 20. veka, Filološkog fakulteta u Bueogradu, dao je u zborniku potpun prikaz svih priloga koje sadrži i ovom je prilikom istakao da ovo djelo svojim obimom sugeriše koliko je Bojić značajan pjesnik.


Zbornik broji preko 630 stranica i ima veliki broj priloga povezanih logičnim celinama koje pokazuju modernost njegove poetike i način na koji je inspirisao pesnike između dva rata, a to daje očiti dokaz o njegovom velikom daru i erudiciji, u dijalogu sa različitim kulturama, tradicijama, temama, njegov vrlo inovativan odnos prema istoriji, prema temi Vizantije kao ključnoj za naš identitet, ali prikazuje i njegov provokativan odnos prema ljubavnoj i erotskoj poeziji, dok se ne izostavljaju ni njegove drame, niti hronologija Bojićevog života i stvaralaštva“, naglasio je Vraneš.


I on i urednici zbornika, prof, dr Svetlana Šeatović, prof. dr Jovan Delić i prof. dr Aleksandar Jovanović, koji su govorili o zborniku, složili su se u tome da nakon ovog obimnog djela da pogled na Milutina Bojića neće biti isti kao do sada, on neće biti samo pjesnik „Plave grobnice“, nego se polako sagledava cjelina i inovativnost njegovog stvaralaštva...


SARANSAK 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?