„DUČIĆEV DAN“ POČEO DESANKOM MAKSIMOVIĆ


„DUČIĆEV DAN“ POČEO DESANKOM MAKSIMOVIĆ


Naučnim skupom „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“ u Trebinju je počela jedna od najprestižnijih kulturnih manifestacija Republike Srpske – Dučićev dan, praznik stiha kojim se u ovom gradu, uz Dučićeve večeri poezije, slavi književno djelo poznatog Trebinjca i jednog od najboljih srpskih pjesnika Jovana Dučića.


Manifestaciju je otvorio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, istakavši da je naučni skup „Scena poetskih paradigmi u srpskoj književnosti 20. vijeka“ ne samo trebinjski i svesrpski projekat, već je u pitanju i evropski koncept.


„Mislim da svi mi koji smo se, na bilo koji način, uključili u ovaj posao, možemo biti ponosni, jer njegov značaj, a i dimenzije su takvi da, jednostavno, izazivaju divljenje. Raduje me i činjenica što je ovogodišnji skup osvećen našoj veliko poetesi Desanki Maksimović koja nam je bila gošća na „Dučićevim večerima poezije“ i koja je, sa posebnim ushićenjem, podono Leotara čitala Dučićeve stihove“, kazao je, između ostalog, gradonačelnik Petrović.  


Ističući da na ovim prostorima nema većeg praznika stiha od Dučićevih svetkovina, niti publike koja taj stih brižljivije sluša, prof. dr Jovan Delić koji je urednik ovog naučnog skupa, podsjetio je da je ovo naučni skup koji daje nove osvrte na živote i djela srpskih pjesnika i srpske poezije.


„Imamo namjeru da, zajedno sa ovim gradom, uradimo još jednu-dvije knjige ove vrste, a onda ćemo gledati da pređemo na neke druge sadržaje i da polako ovaj projekat zaključimo i privedemo kraju“, dodao je Delić.


Rukovodilac ovog književnog projekta dr Svetlana Šeatović i direktor Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, dr Bojan Jović, okarakterisali su naročito dragocjenom saradnju Instituta i Grada Trebinja u ovom projektu, jer se, kako su istakli,  na „Dučićevom danu“ našao cio niz značajnih srpskih pjesnika, ali se cjelokupna ova istaživanja nalaze ovjekovječena među koricama zbornika koja ostaju za budućnost.


Doktor Šeatović je ovom prilikom gradonačelniku Petroviću uručila zbornik „Poetika Milutina Bojića“ koji će večeras biti promovisan u Muzeju Hercegovine, gdje će sutra biti otvorena izložba i organizovani razgovori o trebinjskom duhovniku Nićiforu Dučiću, a u 20 časova slijedi Svečana akademija „Svoju veru nađoj u snu o veri“...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?