PREDSJEDNICI VUČIĆ I DODIK U TREBINJU /foto galerija/


PREDSJEDNICI VUČIĆ I DODIK U TREBINJU /foto galerija/


Predsjednici Srbije i Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik borave danas u posjeti Trebinju.


Kako je protokolom najavljeno, predsjednici Srbije i Srpske, kao i njihov domaćin – gradonačelnik Trebinja Luka Petrović obratiće se građanima  u 16.00 časova na Trgu slobode.


Prethodno će predsjednici Vučić i Dodik u 14.30 časova obići radove na vrtiću „Srbija“ u naselju Gorica, nakon čega će posjetiti saborni hram i otvoriti Konzularnu kancelariju Generalnog konzulata Republike Srbije u centru grada, te posjetiti Hercegovačku kuću.


Dodik i Vučić obići će i vinariju „Vukoje“, gdje će prisustvovati večeri na kojoj će biti i načelnici i privrednici iz Hercegovine.


Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović uputio je poziv građanima Trebinja ali i cijele istočne Hercegovine da se okupe u velikom broju danas na Trgu slobode i pozdrave predsjednika RS i Srbije, Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.


„Ovo je veoma važan dan za Hercegovinu i ovaj veliki skup je prilika da pokažemo da je našem narodu dosadila podijeljenost i ostrašćenost, prilika je da pokažemo da nam treba mir i jedinstvo“, rekao je gradonačelnik Trebinja i dodao da je današnji skup na Trgu slobode prilika da kažemo i jedno veliko hvala za sve ono što RS i Srbija čine za naš grad.


„Ova pomoć je konkretna i realna i nije riječ o nekim praznim obećanjima. Novac iz Republike Srbije je već na našim računima i na nama je samo da radimo i realizujemo ove projekte“, istakao je Petrović i napomenuo da ovakve i slične zajedničke aktivnosti RS i Srbije daju snagu Trebinju i Hercegovini, ali i neophodnu nadu da ćemo opstati i da se nećemo iseliti i nestati iz našeg Trebinja i Hercegovine.


Dok se očekuje dolazak visokih delegacija na gradilište u Gorici, podsjetimo da je za izgradnju vrtića u ovom naselju Republika Srbija donirala 500.000 evra, dok je učešće Grada Trebinja u projektu 106.000 KM.


Prije nekoliko dana najavljene su još dvije investicije Srbije u Trebinje i regiju – izgradnja pravoslavnog duhovnog centra u selu Mrkonjići, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog, te izgradnja dionice magistralnog puta kroz Hercegovinu, od Tjentišta do Broda na Drini.


13:58 – Gorica dočekuje Vučića. Na gradilište stigla i premijer RS Željka Cvijanović, u društvu gradonačelnika Petrovića, načelnika opština istočne Hercegovine, narodnih poslanika i odbornika u hercegovačkim skupštinama.


14:05 – Božidar Vučurević dočekuje Vučića – sa buklijom i zastavom srpskom.


14:15 – Predsjednik Vučić u društvu predsjednika Dodika stigao je na gradilište vrtića u Gorici. Delegacija upravo obilazi objekat. Očekuju se i izjave medijima.


14:38 – Predsjednik Vučić je došao na djela, ne na riječi – poručio je u obraćanju medijima gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je Vladi Srbije na pomoći, bez koje bi, kako je rekao, mnogi projekti ostali nedovršeni.


„Srbija kao zemlja najviše u regionu promoviše mir i stabilnost – i na ovaj način šalje najbolju poruku narodu u BiH“, rekao je Dodik.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je obećano: Srbija će finansirati izgradnju pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima i dionice puta od Tjentišta do Broda na Drini.


Ali to neće biti, kako je rekao Vučić, i jedine investicije: najavio je i novčanu podršku obnovi Starog grada u Trebinju, te pomoć selu Baljci u Bileći. Uskoro opširnije.


15:01 – Visoki zvaničnici Srbije i Srpske obišlu su saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, gdje je predsjednika Srbije dočekao episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.


15:16 – Nakon posjete sabornom hramu, prema protokolu, uslijedilo je i otvaranje Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Srbije u Trebinju.


„Dobrodošli u svoju kuću“, rekao je predsjednik Vučić, nakon što je predsjednikom Dodikom presjekao vrpcu na ulazu u kancelariju konzulata u Ćelovića kući.


Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Aca Jovanović ranije je pojasnio da će kancelarija obavljati sve poslove iz nadležnosti konzularno-pravnih poslova.


„Stanovnicima Hercegovine biće omogućeno da lakše i brže završe konzularne poslove – da podnesu zahtjev za pasoš, za državljanstvo i druge konzularno-pravne poslove“, rekao je on.


Jovanić je istakao da će kancelarija obuhvatiti grad Trebinje, te opštine Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, istočni Mostar i Nevesinje.


15:35 – Delegacije dva predsjednika krenule su iz kancelarije konzulata u posjetu Hercegovačkoj kući u Dučićevoj ulici. Na hiljade građana Trebinja već se okupilo na Trgu slobode očekujući obraćanja predsjednika Vučića i Dodika, koja su po protokolu zakazana za 16 časova. Radio Trebinje će se u 15:45 uključiti u talas Radija RS, koji će obraćanja direktno prenositi.


U delegaciji Vlade koju predvodi premijer Željka Cvijanović je i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.


15:53 – Predsjednika Vučića Trebinjci dočekuju pjesmama „Pukni zoro“ i „Odakle si sele“. Drina nije granica – poručuje jedan transparent.


16:27– Prvi se obratio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.


„Ovi ljudi nisu došli sa riječima već sa djelima. To su pokazali dječijim vrtićem, duhovnim centrom u Mrkonjićima a pokazaće još na mnogim drugim projektima koji predstoje. A ova djela narod Srbije plaća i za to im veliko hvala“, poručio je Petrović.


On je dodao da je za naš narod najvažnije da postoji iskazano jedinstvo dva predsjednika.


„To znači da smo na pravom putu i da imamo budućnost“, istakao je Petrović.


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da podrška Srbije raznim projektima u Republici Srpskoj najbolje svjedoči da su Srpska i Srbija upravo u mandatu predsjednika Vučića postigli najviši nivo saradnje.


„Posljednjih godina saradnja je daleko najbolja. Bratska podrška nikad nije izostajala, ali nikada nije bila ovako konkretna. Ali ono šti je najvažnije – mi smo jedan narod i on živi jednom dušom i jednim srcem… Želimo da Drina sve manje bude granica i da kao granica nestane jednog dana“, poručio je predsjednik Dodik.


Pozdravljen aplauzima više hiljada Trebinjaca i Hercegovaca, okupljenima se obratio i predsjednik Vučić.


„Najradije bih zaplakao od sreće jer sam radostan koliko poštujete i volite Srbiju – baš kao što i mi volimo Republiku Srpsku“, kazao je Vučić.


Predsjednik Srbije je podsjetio da je Srbija ranije izdvojila 500.000 evra za gradnju vrtića, da je već uplaćeno 400.000 evra za projekat pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, a da je danas dogovoreno i finansiranje izgradnje vodovoda na Baljcima kod Bileće, u visini od 300.000 evra, te projekta rekonstrukcije trebinjskog Starog grada.


„Za stari grad u Trebinju vaš gradonačelnik je /od Srbije/ obezbijedio 2 miliona evra – 800.000 hiljada vam ide odmah ove godine, a ostatak naredne godine kad projekti budu završeni“, poručio je Vučić.


Predsjednik Srbije potvrdio će Srbija graditi i dionicu magistrale kroz Hercegovinu od Tjentišta do Foče.


„Izdvojićemo najprije sa pet miliona maraka, a poslije ćemo da nastavimo kako bi vam put do Višegrada i Srbije bio i lakši i kraći“, poručio je Vučić.


Finansijka pomoć projektima u Srpskoj, kazao je Vučić, iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu biće sve veća.


„A kad vam kažu da je Srbija nešto obećala, to je kod nas u roku od sedam dana ispunjano“, kazao je Vučić.


Prije obraćanja na Trgu slobode visoke delegacije posjetile su Hercegovačku kuću, nakon čega su otišle na ručak u galeriju „Vukoje“, gdje će biti održan i radni sastanak sa predstavnicima istočnohercegovačkih opština.


Planirano je da posjetu Trebinju dva predsjednika završe oko 19 časova.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?