PETO SIJELO U SELU VLASAČE KOD TREBINJA


PETO SIJELO U SELU VLASAČE KOD TREBINJA 


GUSLE I GANGA U SRCU 


U selu Vlasače, dvadesetak kilometara udaljenom od Trebinja, po peti put je proteklog vikenda organizovana manifestacija Seosko sijelo „Sačuvajmo običaj – sačuvajmo zavičaj“, na kojoj su učestvovale etno grupe i narodni guslari iz Hercegovine i Crne Gore.


„Manifestacija koja je već doživjela mali jubilej zaživjela je u tolikoj mjeri da su nam, osim pjevačkih i guslarskih društava iz cijele Hercegovine, po prvi put došli i Crnogorci, ovoga puta su to članovi KUD-a Piva, ali ćemo u narednim godinama nastojati da nam svake godine dođe po neko drugi, kako bi se ova manifestacija pretvorila u pravo nekadašnje sijelo, kada se kilometrima i pješice hodalo da se dođe tamo gdje se sijeli“, kaže Pero Vuković, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.


On dodaje da je cilj ovakvog okupljanja još u početku pokazao svoju opravdanost, jer se okupilo nekoliko stotina Hercegovaca i Hercegovki, željnih, kako kaže, onih starih sijela, kada se na sijelima prjevala tradicionalna hercegovačka pjesma – ganga i kada su gusle bile glavna razonoda.


Na sijelu je bio i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović sa svojim zamjenikom Mirkom Ćurićem i izvršnim direktorom za ekonomsko finansijske poslove u Elektroprivredi  RS Blagoje Šupić.


„Mislim da je dobro da sačuvamo i običaj i zavičaj, da sačuvamo naše selo, a zadatak lokalnih vlasti je u tome da damo potporu tom našem selu, kako bi se tamo gdje ima života on i održao, a tamo gdje se stanovništvo raselilo – da ga vratimo, pa smo u tu svrhu ispunili prošlogodišnje obećanje da dovedemo asfalt do Vlasača, ali ćemo raditi i dalje, brinućemo o selu da se barem vikendima omladina vraća na djedovinu kako bi ovdje obrađivala zemlju i održavala život“, kazao je gradonačelnik Petrović. 


Iako se Vlasačani ne nadaju da će njihova manifestacija podstaći mlade da se vraćaju selu, sijelo ipak ima za cilj ukazati na blagodeti seoskog života, gdje su njihovi preci imali mnogo duži životni vijek nego li mlade generacije.


Na Vlasačama su nastupili etno pojci i guslari iz Trebinja, Ljubinja, Bileće, Gacka, Nevesinja i Pive.


Prije njihovog nastupa održana je minuta šutnje za preminulog predsjednika Crkvenog odbora Vlasača Dragana Draškovića i njegovu suprugu...


SARANSAK/NN