TREBINJE DOMAĆIN VETERANA FOLKORA


TREBINJE DOMAĆIN VETERANA FOLKORA


SVI U JEDNOM KOLU


Trebinje je juče okupilo više od 350 učesnika, veterana folklora, koji su na prvom ovogodišnjem susretu folklornih ansambala veterana “Koj’ za kola ajd’ u kolo, a ko nije nek ne ide“, u organzaciji  Gradski KUD-a “Alat Svislajon”, nastupili u 14 ansambala iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“. 


Dobrodošlicu uoči koncerta, i učesnicima i posjetiocima, poželio je predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak, koji je, otvarajući susret, istakao da je folklor opšti naziv za umjetnost koja u ustaljenim tradicionalnim oblicima živi u narodu i koja se prenosi sa koljena na koljeno.


„Pored jezika i pisma, folklor je jedan od najvažnijih stubova identiteta jednog naroda, ali je i tradicionalno važan dio turističke ponude Trebinja, kao garada u kome se okupljaju kulturno-umjetnička društva regiona i šire“, rekao je Banjak.


Prije koncerta su svi učesnici velikom defileu došli d Dučićeve ulice u centru Trebinja, gdje se svako društvo predstavilo kratkom koreografijom, a onda su sa prolaznicima razvili veliko zajedničko kolo.


U Dučićevoj ulici im se kratko obratio i predsjednik Gradskog KUD-a „Alat Svislajon“ Nedjeljko Lambeta koji je naveo da je cilj organizovanja ovakvih susreta, u stvari,  bogaćenje kulturnih sadržaja Trebinja, ali i čuvanje kulturne baštine, kao i druženje i saradnja kulturno-umjetničkih društava iz cijelog regiona. 


Za predstavnike društava je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović u Gradskoj upravi  organizovao prijem, istakavši da Grad prepoznaje i podržava ovakve dobre stvari.


„Grad Trebinje podržava susrete folklornih ansambala i to ćemo činiti i ubuduće, s obzirom da se na ovaj način na najbolji način promoviše baštinjenje vrijednosti i kulture naroda sa ovih prostora“, rekao je gradonačelnik Petrović.


On je naglaso da Trebinje ima široku tradiciju u radu kulutrno-umjetničikih društava, te da je to veliki potencijal u okviru koga se može razvijati kultura, tradicija, kao i komunikacija među ljudima.


Pored fokloraša iz grada domaćina, nastupili su i Udruženje za negovanje narodne tradicije „Veterani Zlatibora“, KUD „Nikola Tesla“ iz Beograda, Udruženje za kulturu „Vrnjački vez“ iz Vrnjačke Banje, KUD „Impol Seval“ iz Sevojna, Društvo narodne tradicije „Šamot“ iz Aranđelovca, KUD „Arilje“ iz Arilja, Akademski centar narodnih igara i pjesama „Iskra“ iz Podgorice, KUD „Slavko Mandić“ iz Laktaša, KUD „Mladost“ sa Pala, KUD „Čajavec“ iz Banja Luke, KUD „Izvor“ iz Čajniča, KUD „Foča“ iz Foče, kao i KUD „Vladimir Gaćinović“ iz Bileće...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?