KC TREBINJE:PRIKAZAN FILM O PRAVIMA ŽENA


KC TREBINJE:PRIKAZAN FILM O PRAVIMA ŽENA


RAVNOPRAVNOST NA SVIM POLJIMA 


Ambasada Švajcarske u BiH je, povodom Međunarodnog dana žena i sedamdeset godina Opšte deklaracije o ljudskim pravima, u Kulturnom centru u Trebinju organizovala projekciju filma „Božanski poredak“, švajcarske režiserke Petre Volpe i panel diskusiju o pravima žena.


Nakon projekcije, kojoj je prisustvovala i sama ambasadorka Švajcarske Andrea Rauber Sakser, istaknuto je da je u pitanju višestruko nagrađivano filmsko ostvarenja švajcarsko-njemačke produkcije koje se bavi borbom švajcarskih žena za pravo glasa sedamdesetih godina prošlog vijeka.


„Budući da je ovo izborna godina u BiH, dobar je trenutak da razgovaramo i o političkim pravima žena i važnosti aktivnog uključivanja žena na budućim izborima, u smislu glasanja ali i u smislu njihovog sopstvenog kandidovanja da budu birane”, istakla je ambasador Švajcarske.


Projekciji je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji je naglasio da su žene u ovom gradu važan faktor i kada je u pitanju njihov glas, ali i njihova kandidatura na sva važna društveno-politička i rukovodna mjesta. 


“Mi u našoj lokalnoj zajednici dajemo važnost ženi na svakom položaju, važnost ženi u društvu, važnost ženi kao majci, te njenu važnost i u kulturi, sportu, a smatram da će to tako biti i ubuduće, jer imamo nastojanja da žene imaju isti položaj kao i muškarci, bez ikakvog omalovažavanja, što se može primijetiti i u našoj Gradskoj upravi, gdje su dva načelnika odjeljenja žene”, kazao je gradonačelnik Petrović.


Nakon projekcije se razgovaralo se o pravima žena u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na učešće žena u politici, ekonomiji i javnom životu, gdje su preduzetnica Zorica Tasovac i aktivistkinja nevladinog sektora Ljiljana Čičković zauzele stav da žene moraju imati prava na jednakost sa muškarcima u svim segmentima društva.


Obje ove žene su istakle da imaju i dodatni teret, a to je uloga majke i posebna briga o porodici.


Prikazivanje filma „Božanski poredak“ je dio Filmske turneje o ljudskim pravima, koju zajednički organizuju Međunarodni filmski festival i Forum za ljudska prava iz Ženeve, Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švajcarske i Kancelarija visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija…


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?