SMRTNOST UDVOSTRUČENA U FEBRUARU


SMRTNOST UDVOSTRUČENA U FEBRUARU


U Trebinju je u prva dva mjeseca ove godine umrlo preko 110 lica, od čega je samo u februaru u Službu matičara Grada Trebinja prijavljeno 60 lica, još šest pristiglih imena je neupisano, a zasigurno se zna da ima umrlih koje rodbina još nije stigla ni prijaviti do zadnjeg februarskog dana.


U Službi matičara kažu da je u prva dva mjeseca registrovano povećanje smrtnosti za oko 10% u odnosu na prethodnu godinu, kada je u januaru i februaru umrlo 90 lica, pa je ovogodišnji početak godine, naročito februar, ogromno povećanje u odnosu na period od nekoliko prethodnih godina.


„Prošle godine je u januaru i februaru registrovano 90 umrlih osoba, od čega je većina njih umrla u januaru, njih 63, ali je ove godine situacija obrnuta, u januaru je umrlo 40 ljudi, a u februaru dvostruko više nego u istom periodu lani, 66 prijavljenih umrlica, iako ih ima još neprijavljenih“, kaže trebinjski matičar Vaso Čihorić.


Iako niko ne želi da govori o uzrocima ovolike smrtnosti, pretpostavlja se da je uzrok hladno vrijeme koje pogubno djeluje na stare i bolesne, što se dešavalo i prošle godine u januaru, u vrijeme ekstremno niskih temperatura.


Da je situacija sa smrtnosti u Trebinju ekstremno povećana govori i činjenica da je Gradska  kapela konstantno puna i da su tri prostorije za odavanje posljednje pošte gotovo konstantno pune.


O ekstremno visokoj smrtnosti u februaru u Trebinju svjedoči i lokalni mjesečni list „Glas Trebinja“ koji, kako kažu u ovoj redakciji, za 65 godina koliko postoje, nikada nisu imali ovoliki broj čitulja, višestruko više nego li u ranijem periodu.


Da situacija, ipak, nije zabrinjavajuća, govori podatak da se broj novorođenčadi u prošloj godini u odnosu na prethodnu u trebinjskom Porodilištu povećao za 16 beba, pa bi se i demografska slika mogla poboljšati...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?