TRI MASTER ŠEFA KUHINJE I SOMELIJER U GALERIJI VUKOJE


TRI MASTER ŠEFA KUHINJE I SOMELIJER U GALERIJI VUKOJE


Tri najpoznatija šefa kuhinje u Hrvatskoj, koji su među poznatijim i u regionu - Ivan Pažanin, Hrvoje Zirojević i Braco Sanjin, zajedno sa jednim od vodećih somelijera u Hrvatskoj Rokom Bekavcem, pripremili su u Vinskoj galeriji Vukoje u Trebinju „Dalmatinsku veče“, na kojoj su gosti uživali u jelima i vinima Trebinja i Mediterana.


„Ja bi ovaj događaj nazvao 'Mediteran na pjatu i u čaši'‚ uz vrhunsku spizu i vrhunska vina, da se malo pomaknemo od svojih granica i da se malo možemo sljubiti sa kontintom, ali i da se, kroz esenciju hrane i vina, skupa družimo“, kazao je na ovom jedinstvenom eno-gastronomskom događaju Ivan Pažanin.


Kaže da su sva trojica napravili jedan miks od hrane iz Trebinja i sa jadranskih obala, pa su dio upotrijebljenih namirnica s mora donijeli sa sobom, poput škampi, kozica, hobotnica, tune, školjki i sljubili ih u jednu priču sa mesom, začinima i crnim vinom iz trebinjskog kraja.


„Ja san pravio domaću tjesteninu koju smo mi povukli iz Italije, ali su tu i škampe i kozice, rikule, pesto sa svježim bosiljkom i maslinovim uljem, a onda smo napravili i aromatiziranu hobotnicu i žele od hobotnice, mariniranu tunu, a u sve to je uklopljeno i ono domaće jelo iz ovog kraja“, rekao je Pažanin.


On je istakao da Hercegovina nudi puno dobrih jela, od kojih ne želi izdvajati ništa posebno, iako priznaje da je ljubitelj sira i da voli sva jela na mliječnoj bazi, pa je sireve i pršutu stavio i na meni Dalmatinske večeri.


„Pomenuću samo sir škripavac koji smo izvanredno sljubli sa škampama i kozicama, ali ne želim puno toga otkrivati, to trebaju otkrivati gosti, tu finu konfuziju mnogih okusa i mirisa“, dodaje Pažanin.


Za desert je bila ostavljena čokolada, u koju kuvari otrivaju da su dodali kapi Vukojevog maslinovog ulja, a za cjelovitost doživljaja se pobrinuo i somelijer Roko Bekavac.


„Odabrali smo uz šest jela isto toliko vina, od čega su tri Vukojeva, pa smo krenuli sa Malvasijom dubrovačkom, šardoneom „Vinarije Vukoje“, zatim sa Žilavkom „Vinarije Vukoje“, a onda ide jadan prelijepi Pošip sa otoka Brača „Vinarije Stina“,  pa Merlo „Vinarije Vukoje“, a zatim Plavac „Vinarije Stina“, najpoznatije dalmatinske crvene sorte, da bi na kraju bilo posluženo poznato dalmatinsko desertno vino Prošek i to smo izvrsno sljubili s pažljivo odabranim i pripremljenim jelima“, naveo je Bekavac.


Kaže da dugo poznaje vina Vukoje, sa sajmova iz Sarajeva, Beograda, Zagreba, te da može samo reći kako su „iznimne kvalitete“, a da na kraju ipak sve zavisi od ukusa i načina na koji se u vinima uživa.


Radovan Vukoje, direktor „Podruma Vukoje 1982“ kaže da je na ideju ove eno-gastro večeri došao upravo zajedno sa Bekavcem, kako bi se u Vinskoj galeriji Vukoje nastavila tradicija gostovanja poznatih šefova kuhinje cjelokupnog regiona.


„U narednom ćemo periodu sigurno raditi još ovakvih večeri i širiti, ne samo vinsku kulturu, nego i kulturu stola, jer upravo ovakvi događaji podižu nivo ugostiteljsko-turstičke ponude, a Podrum Vukoje kao lokomotiva eno-gastro ponude ovoga kraja nastavlja i dalje sa tim trendom“, rekao je Radovan.


On je podsjetio da je „Podrum Vukoje 1982“ prije sedam dana proglašen najboljom vinarijom u bivšoj Jugoslaviji u oblasti vinskog turizma, što takođe daje veliki doprinos turizmu Trebinja, Republike Srpske i cijele BiH...  


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?