ZMAJEVO GNIJEZDO: Škola u Bregovima otvorila kutak za druženje sa knjigom


ZMAJEVO GNIJEZDO: Škola u Bregovima otvorila kutak za druženje sa knjigom


U Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ danas je otvorena čitaonica sa mini bibliotekom.


Nazvana „Zmajevo gnijezdo“ po pjesniku čije ime nosi ova škola – čitaonica je osmišljena kao mjesto gdje će učenici vrijeme u pauzama između nastave provoditi u druženju sa knjigom.


Pomoćnik direktora ove škole Milena Vico pojasnila je da je kutak za knjige nastao kao odgovor škole na ovogodišnji projektni zadatak u okviru programa „Čitalići“ Republičkog pedagoškog zavoda RS, u kojem „Jova Jovanović Zmaj“ učestvuje među tri osnovne škole iz Hercegovine i ukupno dvadeset iz Republike Srpske.


„Svaka godina projekta ima svoju temu, a ovogodišnja je – 200 godina od Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadžića. Iskristalisala se ta ideja da otvorimo ovu mini biblioteku i čitaonicu. Škola je uz adaptaciju prostora za ovo kratko vrijeme uspjela da obezbijedi i oko 220 naslova, djeci zanimljivih izdanja izvan školske lektire, uz pomoć prijatelja iz Srbije te Narodne biblioteke iz našeg grada“, ističe Vico.


Učiteljica Svetlana Đurica Suvajac kaže da je čitaonica namijenjena osnovcima svih razreda, te da ne sumnja da će u ovom prostoru i sa knjigama djeca moći kvalitetno da provedu slobodno vrijeme u školi.


„S tim što je akcenat na nižim uzrastima zato što je njihov opseg kretanja takav da manje imaju pristup knjizi. Uglavnom roditelji odlaze u biblioteke i uzimaju školske lektire. Njima je dodir sa knjigom i bibliotekom, zbog prevelike brige roditelja,  uskraćen – a ovdje će moći sami da dođu i da čitaju i knjige koje nisu u školskoj lektiri“, kaže ona.


Đurica Suvajac dodaje da djeca, nažalost, čitaju veoma malo i to uglavnom školsku lektiru, te da trebaju podsticaj – zbog čega je škola pokrenula i pisanje čitalačkog dnevnika, sa kreativnim zadacima primjerenim uzrastu – od prepričavanja do crtanja na temu pročitanog.


RT/R.S.

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?