MUZEJ HERCEGOVINE: PROMOVISANA KNJIGA VLADIKE ATANASIJA I FILM RANKA ĐINOVIĆA


MUZEJ HERCEGOVINE: PROMOVISANA KNJIGA VLADIKE ATANASIJA I FILM RANKA ĐINOVIĆA


U Muzeju Hercegovine  je promovisana knjiga „Od Kosova do Jadovna“ umirovljenog episkopa Atanasija, objavljena u izdanju Eparhije raško – prizrenske i kosovsko – metohijske, koja je njeno već 9. izdanje, a prikazan je i dokumentarni film o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji „Univerzum bola“, autora Ranka Đinovića.


Promovišući knjigu vladike Atanasija, protojerej stavrofor dr Velibor Džomić je istakao da je riječ o putopisima vladike Atanasija, o prvom i najizvornijem svjedočanstvu života, patnjama i stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, i kao takva, još od prvog izdanja iz 1986. godine, ušla je u ediciju kultnih knjiga nastalih u okvirima Srpske pravoslavne crkve u drugoj polovini 20. vijeka.


„Kada se prije nešto više od 30 godina pojavila, to nije bila obična knjiga, već budilnik našeg naroda, knjiga koja je prvi put na jedan rakićevski način ukazala na patnje i progone srpskog naroda i stradanje njegovih svetinja na Kosovu i Metohiji. I to u vremenu kada je naša društvena zajednica bila opsjednuta pričom o bratstvu i jedinstvu“, pojasnio je Džomić.


On je dodao da je, tada kao profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu i jeromonah, vladika Atanasije bio jedan od rijetkih ljudi koji su u to vrijeme obilazili Kosovo i Metohiju, susretali se sa običnim ljudima, posjećivali monaške zajednice u nezaštićenim manastirima.


„Isti je slučaj i sa drugim dijelom knjige u kojima donosi svoje putne zapise o Jadovnu, ukazuje na stravično sklanjanu istinu o stradnju srpskog naroda od ustaša, čiji su simboli  Jasenovac i Jadovno – i prvi je koji je na jedan dubinski način otvorio tu temu“, kazao je Džomić.


I istoričar, prof. dr Miloš Ković sa katedre za istoriju Filozofskog fakulteta se saglasio da su putopisna svjedočanstva „Od Kosova do Jadovna“ bili početak buđenja srpskog, sa katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.


Uoči promocije, premijerno u Republici Srpskoj, prikazan je dokumentarni film „Univerzum bola“, autora Ranka Đinovića, a u pitanju je potresna filmska priča o stradanju Srba, ali i drugih etničkih zajednica na Kosovu i Metohiji ispripovijedana slikom,  bez narativa, kroz imena stradalih u hronologiji od 1998. do 2007. godine, te svjedočanstva učesnika tih tragičnih događaja.


“Film predstavlja jedno bolno I tragično svedočanstvo za sve nas, jedno ostvarenje koje ja lično smatram liturgijskim, kao sjedinjenje sa mučeništvom Gospoda Isusa Hrista”, rekao je autor, priznavši da mu je jako teško da se vraća u vrijeme kada je radio film i išao po Kosovu i Metohiji bez ikakve pratnje i obezbjeđenja, ali sa željom da za buduće generacije ostavi svjedočanstvo o svakom stradalnom imenu i svakom grumenu srpske zemlje.


Film je do sada prikazivan u Crnoj Gori i Srbiji, ali i u Češkoj, a nakon promocija po Republici Srpskoj, slijede prikazivanja i u Francuskoj i Austriji…


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?