PREMINUO LINGVISTA,I PROFESOR SAVO PUJIĆ


PREMINUO LINGVISTA I PROFESOR  SAVO PUJIĆ


U Trebinju je, nakon kraće bolesti, preminuo mr Savo Pujić,  poznati bosanksohercegovački lingvista i izuzetni poznavalac leksike hercegovačkog kraja koju je izučavao dugi niz godina.


Rođen je 1932. godine u Todorićima kod Trebinja, gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Trebinju, dok je srpski jezik i književnost završio  na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i magistrirao.


Na Varšavskom univerzitetu je izučavao slavistiku, a kriptografiji se obučavao u vojnoj školi. 


Radio je i kao profeosr srpskg i francuskog jezika, zatim kao lektor i novinar na Radio Sarajevu, a nepune tri decenije, sve do rata, bio je urednik i glavni urednik u Zavodu za udžbenike u Sarajevu, da bi se penzionisanjem vratio u rodno Trebinje.  


Autor je pravopisnih priručnika „Pravilno – nepravilno“ (u koautorstvu sa J. Vukovićem) i „Azbučna/Abecedna kolona“, pokretač i urednik bibliotečkog izdanja „Lingvistika – poetika“, a dvadesetak posljednjih godina se intenzivno bavio hercegovačkom leksikom.


Za Srpski dijalektološki atlas obradio je narodne govore u devet tačaka jugoistočne Hercegovine (Pijesci u Dubravama, Gornje Hrasno, Кijev Do na Bobanima, Sedlari u Popovu, Glavska u Površi, Grab na Zupcima, Todorići u Trebinjskom polju, Plana kod Bileće i Semijova u Vranjskim), a u sklopu ovih istraživanja je sakupljao, popisivao i djelimično objašnjavao lokalna  vlastita imena. 


Rezultat ovih aktivnosti su studije „Porijeklo imena trebinjskih naselja“ (Trebinje 2003), „Onomastika Površi trebinjske“ (Beograd 2005) i  „Onomastika Pridvoraca trebinjskih“ (Beograd), a uz to je  sakupio i obradio terminologiju navodnjavanja u Trebinjskom polju (Niš 2009) i opisao stari natapni sistem na Trebišnjiici.


Mr Savo Pujić  se sahranjuje danas u Pridvorcima... 


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?