OSNOVCI UPOZNATI SA OPASNOSTIMA OD MINA


OSNOVCI UPOZNATI SA OPASNOSTIMA OD MINA


Javna ustanova „Ekologija i bezbjednost“ u saradnji sa deminerskim „A“ timom Republičke uprave za civilnu zaštitu, organizovala je danas u prostorijama O.Š. „Jovan Jovanović Zmaj“ edukativnu prezentaciju o opasnostima od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.


Stevan Bekan, direktor „Ekologija i bezbjednost“ kaže da je prezentacija „Stop minama“ namijenjena starijim osnovcima i da se ove aktivnosti provode u okviru preventivnog djelovanja na zaštiti mlađe populacije od ove vrste rizika.


„Cilj nam je da učenicima skrenemo pažnju na minsko-eksplozivna sredstva i koliko su mine opasne. Ukoliko uoče neku eksplozivnu napravu, da ni u kom slučaju ne diraju, već da pozovu 121 ili 122, a prijave će biti proslijeđene nadležnim institucijama“, naveo je Bekan.


Maksim Mrakić, operater za uklanjanje i uništavanje ubojitih sredstava u republičkoj upravi Civilne zaštite upoznao je učenike na opasnosti koje predstavljaju minska sredstva.


„Znamo da je grad Trebinje duž cijele linije bio obuhvaćen ratnim dešavanjima i na njemu se nalazi mnogo mina, a jedan dio je očišćen, ali veliki dio nije. BiH je jedna od najzagađenijih zemalja što se tiče mina i prva je u Evropi, a treća u svijetu od 68 zemalja koje su ugrožene minama. U BiH čak 1.031 kvadratni kilometar nije očišćen od mina. Pretpostavlja se da ima još između 75 i 80 hiljada mina koje nisu pronađene“, istakao je Mrakić, dodajući da je od kraja rata do danas, od mina stradalo 1.576 osoba, a od toga 175 žena i 250 djece.


U narednom periodu predavanja će biti održana i u ostalim osnovnim i srednjim školama na području grada Trebinja.


RT/D.M.


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?