VUKOJE OBILJEŽILE SVETOG TRIFUNA U CARSKIM VINOGRADIMA


VUKOJE OBILJEŽILE SVETOG TRIFUNA U CARSKIM VINOGRADIMA


Tradicionalnim okupljanjem u Carksim vinogradima nadomak Trebinja, porodica Vukoje, najpoznatija vinogradarska i vinarska porodica regiona, obilježila je ovogodišnju rezidbu  i proslavila Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara.


„Ovo je i najava ovogodišnje, nadam se uspješne, berbe sa naših vinogorja koja su u protekle tri godine imala izuzetan rod i za sada ne postoji nijedan razlog da takva ne bude 2018”, istakao je Radovan Vukoje, direktor “Podruma Vukoje 1982”, podsjetivši  da su početak ove rezidbe najavile i nove nagrade, poput najvećeg priznanja u Kini za najveći vinski brend. 


On je podsjetio da se ovih dana koristi svaki sunčan dan, kakav je u Carskim vinogradima bio i ovogodišnji Sveti Trifun, da se orežu čokoti, da se nahrane vinom kako bi dali bolji plod i da ovogodišnja berba, kako kaže, bude na nivou prošlogodišnje.


Dodaje da je specifičnost ove zime bilo vrijeme sa dosta padavina, bez temperaturnih minusa, tako da je i rezidba išla laganijim tokom, ali je ipak do danas orezano oko 75% čokota, dok će ostatak biti uskoro završen.


On objašnjava da je ove godine planiran izvoz od 45.000 boca samo na azijski kontinent, što ne znači da se to neće i povećati u toku godine, ali je limitirajući faktor taj što proizvodnja vina zavisi od roda grožđa i to isključivo sa njihova dva lokaliteta, Zasad polje i Carski vinogradi, pa ako ova vigoroja rode dobro – i Podrumi Vukoje će imati  toliko dobrog vina koje im, prema Radovanovim riječima, nikada nije bio problem plasirati. 


Radovan je podsjeto da je prošla godina, osim dobrog i kvalitetnog roda, imala i početak velike, višemilionske investicije za „Podrum Vukoje“ – destilerija i uljara u jednom objektu čija je gradnja pri kraju, a nakon postavljanja opreme, odnosno, najmodernijeg destilatora njemačke proizvodnje, u ovoj se godini očekuju i prvi destilati – lozova rakija, u koju se polažu tolike nade da će postati isti brend kao vina Vukoje.


Osim rakije, očekuju se i novi litri sa njihovog maslinjaka koji broji oko 1.000 stabala maslina, odakle se već dvije godine cijedi ulje i prve količine su izvanredne…


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?