TJENTIŠTE: Projekat sanacije klizišta za mjesec dana


TJENTIŠTE: Projekat sanacije klizišta za mjesec dana


Istražni i geodetski radovi na klizištu u Dolini heroja na Tjentištu trebalo bi da budu završeni za desetak dana, a za jedan mjesec mogao bi biti gotov konačan plan sanacije klizišta, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.


Golićeva je danas obišla klizište zajedno sa predstavnicima Direkcije za obnovu i razvoj, Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju i Republičkog zavoda za geologiju kojima je povjeren posao sanacije.


Ona je podsjetila da se usljed obilnih padavina otisnulo više od 25.000 kubika zemlje.


„Palo je oko 170 litara po metru kvadratnom, što je uzrokovalo porast oborinskih voda, koje kanali nisu mogli primiti. Kanali su u potpunosti suvi, voda je pronašla neki drugi put“, pojasnila je Golićeva.


Ona je navela da se iz arhivske dokumentacije klizišta iz 1986. godine vidi da je još prije tri decenije na mjestu današnjeg klizišta evidentirana pukotina, koja tada nije sanirana.


„Nisu ni svi radovi izvedeni u skladu sa projektnom dokumenatacijom“, rekla je Golićeva.


Ona je napomenula da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo angažovali isključivo republičke institucije, koje su zajedno sa ministarstvom nosioci ove aktivnosti.


„Preuranjeno bi bilo da govorimo o iznosima, oni neće biti mali ukoliko želimo uraditi sveobuhvatnu sanaciju iz više faza. Trenutno, ne možemo danas-sutra krenuti u sanaciju dok ne napravimo projekat. Računamo za desetak dana da će kompletna geologija uraditi svoje, da će se snimiti kompletna konfiguracija terena i predložiti geološke mjere koje su neophodne. Hidrologija će uraditi svoje i onda će na kraju statičari i inženjeri građevinske struke predložiti modus i način sanacije kompletnog terena. Računam da ćemo za za mjesec dana imati kompletnu konstrukciju i iznose koji su potrebni“, rekla je Golićeva.


Ona se zahvalila svima koji su se odmah javili  i pružili pomoć odmah po saznanju da se aktiviralo klizište, kao i medijima, te navela da će se Vlada Srpske za pomoć obratiti i Unesku.


„Računamo da ćemo od Uneska dobiti oko 40.000 dolara. Zatim, javila se i Vlada Srbije i oni su voljni da nam pomognu u sanaciji. Uz pomoć Vlade Srpske  i naših institucija nadam se da ćemo ovaj kompleks dovesti u stanje da se opet možemo da ponosimo njime“, zaključila je Golićeva.


Direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Stevan Jovanović rekao je da će se postaviti mjerni instrumenti koji će u narednih godinu dana pratiti stabilnost zemljišta oko spomenika i spomen-kosturnice. On je napomenuo da nema osnova za bilo kakve optužbe na račun Nacionalnog parka “Sutjeska”, jer su vode u proteklih 30 godina promijenile puteve.


“Postojeći kanali nisu mogli primiti vodu. Ovo je prosto viša sila, jer ovo je nekakva vododerina u kojoj se uvijek pojavljuju ocjedne vode, a gledajući staru projektnu dokumentciju, 1986. godine saniran je samo dio klizišta, a dio na kome je bila pukotina nije saniran i prosto je kliznuo”, rekao je Jovanović.


Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović najavio je da će, uporedo sa sanacijom klizišta, biti nastavljena obnova spomenika započeta prošle godine, tako da bi u izvornom sjaju trebao da dočeka jubilej- sedam i po decenija od Bitke na Sutjesci u junu ove godine.


RADIO FOČA/Igor Janković

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?