U APRILU KONZULARNA KANCELARIJA SRBIJE U RS


U APRILU KONZULARNA KANCELARIJA SRBIJE U RS


U Trebinju će u aprilu mjesecu biti otvorena prva srbijanaska konzularna kancelarija u Republici Srpskoj koja će djelovati pri Generalnom konzulatu Srbije čije je sjedište u Banjaluci, o čemu se danas u sjedištu lokalne uprave gradonačelnik Trebinja Luka Petrović dogovrio sa generalnim konzulom Republike Srbije u Republici Srpskoj Vladimirom Nikolićem i pomoćnikom ministra za spoljne poslove Vlade Srbije  Aleksandrom Jovanovićem.


“Ovo nisu predizborna obećanja, već trajna i viševjekovna veza Srbije i Republike Srpske, Beograda i Hercegovine, pa će i kancelarija, koja će značiti samo učvršćivanje tih veza, biti otvorena do Vaskrsa ove godine”, istakao je nakon sastanka gradonačelnik Petrović.


On je istakao da su ovom prilikom konačno definisane sve procedure za uspostavljanje ovog predstavništva, a prostorije koje se uveliko adaptiraju, zauzimaće oko 150 kvadrata u centru grada, pored Gradske biblioteke,  iznad prostorija “Komercijalne banke” koja će biti u prizemlju. 


“Ovaj prostor je pogodan i sasvim dovoljan za rad konzularnog predstavništva, jer je Grad Trebinje odavno zauzeo stav da je neophodno uspostaviti kvalitetnije veze sa Beogradom i Srbijom”, dodao je Petrović.


Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Aleksandar Jovanović je objasnio da će ovo, osim Generalnog kobzulata Srbije koji se nalazi u Banjaluci, biti prva srbijanska konzularna kancelarija u Republici Srpskoj.


“Obavljaće poslove iz nadležnosti konzularnih i pravnih poslova koji se obavljaju i u Generalnom konzulatu u Banjaluci ili u Sarajevu, a, s obzirom das u sve procedure  ispunjene, na prvoj će sednici Vlade Srbije biti donesena definitivna odluka u vezi sa tim”, rekao je Jovanović.


On je precizirao da će se ubuduće u Trebinju, između ostalog, obavljati poslovi prijema u knjigu državljana Srbije, oformiće se i odjeljenje za biometrijske pasoše, izdavaće se različita ovlaštenja, izvodi i sve ono što se obavčja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu.


Kancelarija će raditi svaki radni dan, ali i neradnim danima kada to bude potrebno zbog hitnosti situacije, sa zaposlenim šefom kancelarije i njegova tri saradnika, a državljani Srbije će ubuduće na ovom mjestu moći i glasati.


Pored 66 ambasada Republike Srbijeu svijetu, 29 generalnih konzulata i šest misija, u Trebinju je otvorena ova, prva konzularna kancelarija zbog, kako je rečeno, potrebe građana koji žive na području Hercegovine…


 


SARANSAK  

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?