GPBiH u Trebinju: Uhapšeni migranti se smiju, kažu da smo najbolja policija, ne tučemo ih /FOTO/VIDEO/


GPBiH u Trebinju: Uhapšeni migranti se smiju, kažu da smo najbolja policija, ne tučemo ih /FOTO/VIDEO/


Crne prognoze su se obistinile, Bosna i Hercegovina postala je nezaobilazna stanica na migrantskoj ruti izbjeglica iz Sirije, Pakistana, Alžira, Afganistana... Samo u prvih 20 dana januara ove godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice graničari su otkrili 61 državljanina zemalja visokog migracijskog rizika, što je povećanje u odnosu na isti period lani.  


Migranti prelaze na području Višegrada, Zvornika, Velike Kladuše, Foče, Bijeljine, Bihaća, Brčkog, Posušja i Trebinja, gdje su reporteri „Dnevnog avaza“ patrolirali s našim graničarima.


Odmah po dolasku u sjedište jedinice Trebinje, granični policajci u kombiju dovoze četiri osobe. Uhapšeni su na području Vlahinja, u neposrednoj blizini međunarodnog graničnog prijelaza s Crnom Gorom Deleuše.


- Kretali su se standardnom migrantskom rutom, ako mogu tako reći. Uočili smo ih s deset kilometara. To su mlađi momci, između 18 i 25 godina, koriste pametne telefone i prate mape - objašnjava nam Alen Smajlović, jedan od graničara.


Sprovedeni su u pritvorsku jedinicu, odnosno prostoriju za zadržavanje u jedinici Trebinje, nakon čega ih preuzima Služba za poslove sa strancima. Njihov službenik je deset minuta nakon pronalaska bio u prostorijama jedinice GP Trebinje.


Dok graničari uzimaju njihove podatke, razgovaramo s Milenkom Kujundžićem, pomoćnikom komandira za istrage u jedinici Granične policije Trebinje, koji nam otkriva da je u 2017. godini na 210 kilometara granice, koliko kontrolira ova jedinica, otkriveno 314 migranata.


- Evo, uvjerili ste se na licu mjesta da skoro na dnevnoj bazi imamo pokušaje ilegalnog prelaska granice. U jutarnjim satima naši policajci su presreli lica iz Sirije. Jedan je završio u bolnici, imao je napad epilepsije. Ovu četvoricu predat ćemo sudiji za prekršaje i ako ih Crnogorci ne budu htjeli primiti, šaljemo ih u Sarajevo - kaže Kujundžić.


Nakon sat vremena, Kujundžić dobiva obavijesti da ih proslijedi u Sarajevo.


- Vjerovatno su i u Crnoj Gori puni – kratko prokomentira.


Jedinica GP Trebinje pokriva zonu od 210 kilometara, od kojih 70 kilometara otpada na teren prema Hrvatskoj, a 140 kilometara na graničnu zonu prema Crnoj Gori.


Sa Smajlovićem nastavljamo patrolirati dalje. Već pada noć. Pada i kiša. I snijeg. Vjerovatno se u vrletima na granici Crne Gore i BiH krije grupica isprepadanih ljudi u potrazi za sigurnim nebom...


I TRUDNICE PJEŠAČE PO 80 KILOMETARA


Bilo je slučajeva kada migranti mole Boga da ih presretnu naši graničari.


- Imali smo slučajeva da granicu ilegalno prelaze i trudnice. Zamislite kakav je to teret. Pješačiti 70-80 kilometara. Prema našoj procjeni, mi odmah zovemo Hitnu pomoć i pružamo im medicinsku pomoć – dodaje Kujundžić.


Vrate ih u Albaniju, oni za nekoliko dana opet na bh. granici


Zanimala nas je procedura, šta se događa nakon pronalaska migranta.


- Ili ih procesom readmisije vraćamo u zemlje porijekla, ili ih prihvatamo u azilantske centre, ili ih vraćamo u zemlju iz koje su ilegalno ušli. Događalo nam se da ih mi vratimo u Crnu Goru, oni u Albaniju, a migranti se već za nekoliko dana vrate na našu granicu. Kada ih uhapsimo, smiju se, kažu nam da smo mi najbolja policija, ne tučemo ih - govori Kujundžić.


AVAZ/ALFA TV


Foto: F. Fočo

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?