U BOLNICI TREBINJE POČELA SA RADOM MAGNETNA REZONANCA


U BOLNICI TREBINJE POČELA SA RADOM MAGNETNA REZONANCA


DOBROBIT ZA CIJELU REGIJU 


U trebinjskoj Bolnici je počela sa radom magnetna rezonanca, jedina u ovoj regiji, računajući i Univerzitetsku bolnicu Foča, odakle pacijenti dolaze u Trebinje.


Aparat je obezbijeđen zahvaljujući ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji sa privatnom dijagnostičkom kućom „Arar“ iz Banjaluke, tako da pacijenti koji su oslobođeni participacije neće plaćati ništa ni za pregled, niti za očitavanje nalaza, dok će oni koji plaćaju participaciju morati izdvojiti 50 do 60 maraka, zavisno da li usluga vrši sa kontrastom ili bez kontrasta.


„To ipak nije velika cifra, s obzirom da su do sada za magnetnu rezonancu pacijenti koji gravitiraju našoj bolnici morali putovati u Kasindo ili u privatnu kliniku u Mostaru gdje se plaća puni iznos pregleda“, kazao je prvog dana rada magnetne rezonance direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović.


Kaže da se ne očekuju gužve ili duži vremenski period čekanja, jer ovaj dio Hercegovine nije velika regija, ali će se u Bolnici Trebinje, gdje je predviđeno da magnetna rezonanca radi od 8 do 15 časova, obezbijediti i dvanaestočasovni rad ako za to bude potrebe, što će, s obzirom da se dnevno može završiti 12 do 15 pacijenata, biti dovoljno vrijeme za optimalan rad bez predugog čekanja.


Kada je u pitanju kadar, Mijanović kaže da su radiološki tehničari adekvatno obučeni za snimanje i ostale procedure, poput davanja kontrasta, dok će samo očitavanje snimaka raditi radiolozi iz Banjaluke i Beograda.


„Predviđeno je da se očitani snimak dobije u roku od 24 časa od snimanja, što je i po ugovoru predviđeno i mislim da tu neće biti nikakvih problema“, dodaje Mijanović.


Da je magnetna rezonanca dobro došla čak i stanovnicima Foče u kojoj djeluje Univerzitetska bolnica, ali nemaju ovakvu aparaturu, potvrdio je i jedan od prvih pacijenata kojima je urađena magnetna rezonanca u Trebinju, Dragoljub Ivanović iz Foče.


U Foči nažalost nema ovakav aparat, ali je dobro da u Trebinju ima i da se ne čeka dugo, jer sam uputu dobio 5. januara, a evo već sam danas sve završio, što mnogo znači pacijentima ove regije jer ne čekaju dugo, a i nije daleko čak ni nama iz Foče“, kazao je on.


Direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović je ovom prilikom podsjetio i na donaciju zdravstvene opreme koja je u Bolnicu stigla od Švajcarca Gvida Štoklija, posredstvom Trebinjca Petra Aleksića koji živi i radi u Šavajcarskoj.


On je po drugi put donirao bolnički mobilijar Trebinju, jer je ranije slična donacija stigla u Gerijatrijski centar Trebinje.


„U Bolnicu su stigli bolnički kreveti, noćni ormarići, hodalice, invalidska kolica, oko 600 do 700 komada cjelokupne opreme za bolničko osoblje, kao i bolnička posteljina, a nadamo se da ćemo u narednom periodu dobiti još ovakvog materijala i to na način što ćemo mi slati liste potrebne opreme“, kazao je Mijanović...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?