MJEŠTANI ZAGORE UZ VATROMET NALAGALI BADNJAKE


MJEŠTANI ZAGORE UZ VATROMET NALAGALI BADNJAKE


Mještani sela Zagora kod Trebinja nalagali su večeras badnjake kod nekadašnje seoske škole koja je pretvorena u parohijski dom, a po prvi put otkako je 2013. godine, na proslavu 17. vijekova Milanskog edikta, obnovljen ovaj hrišćanski običaj – mališanima porijeklom iz ovog sela podijeljeni su i božićni paketići.


„Ovo naše selo nije zapamtilo, najprije da se u ovolikom broju okupimo, da našu tradiciju obnovimo, ali i da obradujemo našu djecu, što ovdje nikada nismo radili, da im podijelimo paketiće i da sve radosno uz vatromet proslavimo. E, ako je ovdje nekada i bilo paketića, jer je ova škola nekada bila puna, sigurno nikada prije nismo doživjeli da se i u našem selu dočeka vatromet“, rekao je mještanin zagorskog zaseoka Turica Božo Savović nakon vatrometa.


O tajni bezgrešnog začeća, o rođenju Bogomladenca i velikoj tajni da je Bog postao čovjek govorio je na nalaganju badnjaka mjesni paroh, otac Nikola Janković.


„Toj milosti se i mi klanjamo ove divne badnje večeri, u ovom divnom selu Zagora, pa zato neka ste svi blagosloveni, svi meštani sela, vaši domovi, neka je blagosloven vaš trud i rad u nastupajućoj novoj godini i daj bože da se u naša srca useli ljubav i praštanje, mir i sloga. Da se obnovi život naš, da se obnove duše naše, kao što se, evo, hvala Bogu, i ovih godina obnavlja ovaj kraj kroz obnovu ovog divnog hrama Konstantina i Jelene, kroz obnovu ove škole, jer se kroz tu obnovu svi mi obnavljamo“, rekao je otac Nikola.


Nalaganju badnjaka u Zagori je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, jer je ovo njegov rodni kraj i rodno selo koje nikada nije zaboravio ni on, ni njegov brat Rade Petrović koji živi i radi u Beogradu, a koji je dosta uložio u obnovu crkve i škole, darujući sam novi crkveni ikonostas.


Želim da i ubuduće obnavljamo selo, da čuvamo običaje i ono što su nam stari u amanet ostavili, kako bi to i mi prenosili ovoj našoj dragoj djeci“, poručio je gradonačelnik Petrović.


Predsjednik Crkvenog odbora Zagore Rajko Tanasijević je istakao da Zagorani svake godine sa radošću iščekuju nalaganje badnjaka u svome selu, što je, kako kaže, bitno radi očuvanja pravoslavnog bića i srpske duhovnosti.


„Drago mi je što je ovdje dosta djece, jer će se oni od nas učiti i ono što nauče svojoj djeci prenositi. Bitno je i to što smo obnovili i crkvu i školu, jer se u crkvi na molitvi sabiramo, a u školi se, iako u njoj nažalost nema djece, okupljamo radi razgovora, dogovora i međusobnih savjeta, kako su i naši đedovi i prađedovi činili“, rekao je Tanasijević.


Svi Zagorani će, nakon nalaganja badnjaka u njihovom selu, zajedno otići u Trebinje, gdje će prisustvovati nalaganju na Trgu slobode...


 SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?