ROĐENE PRVE BEBE U TREBINJSKOM PORODILIŠTU


ROĐENE PRVE BEBE U TREBINJSKOM PORODILIŠTU 


Mila Vukić iz Ljubinja rodila je jutros oko 3,20 časova dječaka teškog 4,3 kilograma koji je prva beba rođena u 2018. godini  na Ginekološko akušerskom odjeljenju Bolnice Trebinje.


Pet časova nakon njega, oko 8,30 časova, rođena je druga beba na ovom odjeljenju, maleni Mihailo Popović iz Trebinja koji je težak 3,9 kilograma, a oba poroda su protekla normalno.


Prvorođenog dječaka je po tradiciji darovao gradonačelnik Trebinja Luka Petrović  zlatnikom sa likom Svetog Vasilija Ostroškog, uručivši objema sretnim majkama po buket cvijeća, uz poruku da Gradska uprava iz lokalne kase nagrađuje novorođenčad.


“Glavni oslonac u porodici treba da budu djeca i budući naraštaji, pa ćemo i mi u Gradskoj upravi uraditi sve da podržimo razvoj porodice u smislu različitih programa i otvaranju novih radnih mjesta kako bi se mogla razvijati porodica, što nije samo priča, već će se to uskoro vidjeti i na djelima, jer smo zacrtali da Trebinje u budućnosti mora biti mnogo snažniji grad, sa mnogo više stanovnika”, rekao je ovom prilikom Petrović.


Sretne majke, Mila Vukić i Milijana Popović, kratko su poručile da su sretne što su na svijet donijele zdravu djecu i što je sve proteklo u najboljem redu.


“Ovo je treći sin kojeg smo suprug i ja dobili i kojem još nismo nadjenuli ime, jer ćemo o tome odlučiti kada dođemo kući”, kaže Mila i dodaje da dva starija brata najprije nisu vjerovala da su dobili brata, a kada su vidjeli sliku njihovoj sreći nije bilo kraja.


Njena cimerka Milijana Popović iz Trebinja kaže da njenog dječaka kome su odmah nadjenuli ime Mihajlo kod kuće sa tatom čeka starija sestrica i takođe se jako raduje bratu.


“Srećni smo svi u porodici, ali je najvažnije što je sve proteklo kako treba i što Mihajlo zdrava i krupna beba”, dodaje Milijana.


Zadovoljstvo zbog urednih poroda i dva “krupna” Hercegovca nije krio ni načelnik Ginekolološko-akušerskog odjeljenja Bolnice Trebinje, prim. Dr Srdan Lugonja.


Zadovoljni smo i zbog toga što smo u 2017. godini imali 344 novorođenčeta, odnosno,  16 beba više nego u godini ranije i nadamo se da će ih u svim narednim godinama biti više, kako bismo dostigli onaj record iz 1994. godine, kada smo imali 872 bebe”, kaže Lugonja.


Od tada se, nažalost, taj broj smanjivao, da bi se nakon 2004. godine taj broj smanjio ispod 500 novorođenčadi, pa je svake godine broj smanjivan za cijelo jedno školsko odjeljenje, 20 do 30 beba manje.


Gradska uprava je prvim mjerama za subvenciju porodice, koje najprije podrazumijevaju sklapanje brakova, a zatim i djecu, odlučna da istraje u zacrtanom projektu da se broj mališana svakodnevno mora povećavati i puniti opustjele seoske škole, a graditi i dograđivati školski objekti u gradu…


SARANSAK   

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?